Wysokie ceny tuczników to nie wszystko. Koszty robią swoje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-05-2025,15:15 Aktualizacja: 09-05-2025,14:11
A A A

Cena świń po majowym weekendzie pozostaje stabilna, zarówno w Niemczech, jak i w Polsce. Pozostaje ona na wysokim poziomie.

Wysoka cena tuczników, 2 euro za kg wbc w Niemczech i około 9, a nawet 9,20 zł poubojowo w Polsce, nie daje jednak należytych zysków.

– My jako hodowcy mamy nadal dość minorowe miny. Owszem obecne stawki są wysokie, ale koszty oraz uciążliwe przepisy powodują, że próg opłacalności jest również na wysokim poziomie – mówi Bartosz Czarniak*, dodając:

– Wbrew pozorom więcej zarabialiśmy w 2019 i 2020 roku przy niższej stawce, niż teraz. Inflacja zrobiła swoje. W tamtym okresie 100 zł z tucznika znaczyło więcej niż teraz.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Cena tuczników na VEZG bez zmian. Nadal są one drogie

Tuczniki na VEZG w notowaniu z 7 maja po raz drugi z rzędu nie zmieniły ceny. Notowania tych zwierząt pozostają więc na dotychczasowym poziomie. Zakres cen, który był rozważany w notowaniach VEZG 7 maja, podobnie jak w ubiegłym tygodniu,...

Hodowca zauważa, że większy spokój panuje u większych producentów, u których skala daje zarobek.

Hodowcy, którzy nie mogą się rozbudować ze względu na przepisy i mają średnią produkcję liczącą 40-80 loch w cyklu zamkniętym, są najbardziej narażeni na wahania cenowe oraz najczęściej zastanawiają się nad sensem kontynuowania działalności.

– Nie stać nas, jako branży na utratę tych rolników, dlatego tak ważna jest strategia, która musi pokazać kierunek, w którym chcemy iść jako rolnictwo – zauważa Bartosz Czarniak i dodaje:

– Jeżeli zostawimy właścicieli gospodarstw rodzinnych z własną produkcja zwierzęcą samych sobie to branżę przejmą tylko duże podmioty mające odpowiedni kapitał i zasoby ludzkie do realizacji swoich celów.

Zdaniem hodowcy ważne jest to, aby w strategii rozwoju branży nie obierać wyłącznie kierunku rozwoju, ale zdefiniować bariery, które stoją na przeszkodzie i systematycznie oraz konsekwentnie je usuwać.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 



 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA