Warchlaki na europejskim rynku tanieją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-11-2020,9:30 Aktualizacja: 25-11-2020,9:31
A A A
Ceny warchlaków w trzecim tygodniu listopada zarówno w Danii jak i Niemczech spadły. Najbardziej potaniały duńskie zwierzęta o konwencjonalnym statusie zdrowotnym. 
 
Warchlaki w Danii w notowaniach opublikowanych 19 listopada potaniały od 35 do 50 koron duńskich (DKK) za sztukę. 
 
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny potaniały o 35 DKK do wartości 200 DKK za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 119,96 zł.
 
W grupie zwierząt o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny ceny również spadły o 35 DKK i osiągnęły poziom 175 DKK, co daje około 104,96 zł.
 
produkcja tuczników, cena tuczników, covid-19, ASF, koronawirus, zakłady mięsne, ubój tuczników, Chiny, pandemia

Hodowcy muszą otrzymać pomoc. Rynek jest bliski załamania

Ceny tuczników w Polsce w wielu miejscach spadły już poniżej 4 złotych za kilogram żywca. To o 30% mniej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku. Zakłady mięsne przekładają odbiór żywca wieprzowego na kolejne tygodnie, gdy w tym samym...
 
Najbardziej potaniały warchlaki o konwencjonalnym statusie zdrowotnym. Ich cena w porównaniu z poprzednim notowaniami spadła aż o 50 DKK i osiągała poziom 150 DKK.
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 89,97 zł za zwierzę. Cena ustalona w Danii obowiązuje od 23 do 29 listopada bieżącego roku.
 
Spadkowe tendencje cenowe odnotowano również w Niemczech. Tam warchlaki potaniały o 5 euro za sztukę do wartości 22 euro.
 
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 98,28 zł. Ustalona w Niemczech cena obowiązuje od 22 do 29 listopada bieżącego roku.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu