Światowy handel wieprzowiną do 2030 r. wzrośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-01-2018,13:00 Aktualizacja: 08-01-2018,10:23
A A A
Import wieprzowiny na świecie do 2030 r. zwiększy się o 560 tys. ton i wyniesie 8,4 mln ton. Prognozowany wzrost będzie jednak wolniejszy niż w ubiegłej dekadzie - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Wzrost importu mięsa wieprzowego w najbliższych latach będzie głównie dotyczył krajów azjatyckich oraz Afryki Subsaharyjskiej. 
 
Prognozy rozwoju rynku chińskiego są trudne do przewidzenia i wynikają przede wszystkim ze zmian restrukturyzacyjnych w tamtejszej produkcji.
 
chlewnia, Wesstron, lochy, indywidualne żywienie

Nowoczesna ferma dla loch sterowana mobilnie

Ferma przeznaczona dla 350 loch została wyposażona między innymi w indywidualne żywienie macior, a także sterowanie mikroklimatem i pracą linii zadawania paszy za pomocą urządzeń mobilnych. Hodowcy z każdego miejsca z dostępem do internetu mogą...
Zdaniem ekspertów rynek ten będzie miał jednak duży wpływ na światową produkcję i handel wieprzowiny.
 
Rosja dążąc do samowystarczalności w produkcji będzie ograniczała import wieprzowiny z krajów UE. Stany Zjednoczone w najbliższej dekadzie zwiększą eksport tego rodzaju mięsa. Głównym czynnikiem stymulującym ten proces będzie niski kurs dolara w stosunku do innych walut. 
 
Kraje UE w 2030 r. wyeksportują 2,8 mln ton wieprzowiny, co będzie stanowiło około 34 proc. światowego handlu tego rodzaju mięsem. Jednocześnie produkcja w państwach starej piętnastki zmniejszy się o 1 proc. natomiast wzrośnie o 7 proc. w państwach nowoprzyjętych. Więcej na temat rynku wieprzowiny w UE możesz znaleźć tutaj.
 
Wzrośnie również uzależnienie unijnego rynku wieprzowiny od eksportu, który zwiększy się z 9 proc. do 12 proc. produkcji w 2030 roku.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu