Magazyny pełne wieprzowiny. W Polsce też

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-04-2015,10:55 Aktualizacja: 14-04-2015,11:56
A A A
Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy zgromadziły od 9 do 30 marca w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. 
 
Tak wynika z danych przedstawionych właśnie przez Komisję Europejską. Jak informuje FAMMU/FAPA państwa Wspólnoty wprowadziły w tym czasie do magazynów ponad 43,5 tys. ton wieprzowiny. 
 
Ze wszystkich produktów, do których przyznawane są dopłaty, najwięcej zgromadzono nóg bez kości (27,2 tys. ton - 62,5 proc. przechowywanego mięsa), boczku bez kości (16 proc.) i szynki (6 proc.). 
 
Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma doprowadzić do wzrostu cen tego gatunku mięsa.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu