Hodowcy świń alarmują o złym pobieraniu próbek pasz do badań

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
19-02-2023,11:05 Aktualizacja: 19-02-2023,11:09
A A A

Hodowcy trzody chlewnej po 20 latach zakazu mogą w końcu stosować w żywieniu świń przetworzone białko zwierzęce z drobiu.

Wejście w życie przepisów rozporządzenia Komisji (UE) 2021/1372 z dnia 17 sierpnia 2021 r., wprowadziło możliwość tzw. krzyżowego stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP - processed animal proteins) w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Oznacza to m. in., że w żywieniu trzody chlewnej możliwe jest stosowanie PAP z drobiu oraz skarmianie drobiu PAP z trzody chlewnej.

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Hodowcy świń dyktują zakładom cenę. Jak długo?

- Cena wywoławcza 10,80 zł, kto da więcej? Tak w skrócie obecnie wygląda sytuacja na rynku żywca wieprzowego! - komentuje Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody...

- Wysłaliśmy do głównego lekarza weterynarii pismo, ponieważ otrzymujemy sygnały z terenu, że miejscem poboru próbki paszy do badań jest m.in. otwarty zasobnik nad korytem. W takiej sytuacji nie można wykluczyć, że może być ona zanieczyszczona DNA pochodzącym od świń - mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej Polpig.

Dargiewicz dodaje, że ponadto do karmienia świń dopuszczona jest plazma i hemoglobina z krwi tych zwierząt, która również zostanie wykryta w badaniach PCR.

- Dodatni wynik pierwszego testu potwierdzający DNA trzody chlewnej nie powinien być zatem powodem wstrzymania przemieszczania zwierząt, co miało miejsce na jednej z ferm i uruchomienia procedury wyjaśniającej, ponieważ nie świadczy to o użyciu zabronionej wieprzowej mączki mięso-kostnej - mówi Dargiewicz.

Prezes Polpig przedstawił stanowisko związku w tej sprawie, zgodnie z którym dopiero dodatkowe zbadanie tej samej próbki metodą mikroskopową i porównanie z deklarowanym składem paszy może wykluczyć lub potwierdzić przekroczenie przepisów.

- Wysłaliśmy w tej sprawie pismo do głównego lekarza weterynarii. Ten w odpowiedzi zapewnił, że jesienią ubiegłego roku zostały przeprowadzone szkolenia PLW i inspektorzy wiedzą, jak należy pobierać próbki pasz do badań laboratoryjnych - podsumowuje Aleksander Dargiewicz.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu