Łączny eksport mięsa do Chin od początku bieżącego roku zmniejszył się o 33%. Spadek ten dotyczy głównie wieprzowiny.
W krajach Unii Europejskiej ceny skupu żywca wieprzowego kolejny tydzień z rzędu rosną. Na niemieckiej dużej giełdzie tuczniki podrożały o 14%. Tuczniki w przeliczeniu na wagę poubojową podrożały w wielu europejskich krajach. W Holandii ich cena...
W ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2022 r. do Chin trafiło 1,07 mln ton mięsa. Było to o 33% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, kiedy to Chińczycy sprowadzili 1,6 mln ton mięsa.
W ciągu ostatnich 12 miesięcy chińska produkcja tuczników mocno wzrosła i przekroczyła oczekiwany przez ekspertów poziom.
Według oficjalnych danych, stado loch w tym kraju liczyło na koniec stycznia 42,9 mln sztuk. Stanowi to wzrost o 2% w porównaniu z poprzednim rokiem.
Oczekuje się, że w 2022 r. Chiny mogą osiągnąć samowystarczalność w produkcji mięsa wieprzowego.
Ograniczenie importu mięsa, jak podaje euromeatnews.com, jest notowane od lipca ubiegłego roku. Jednocześnie jest to największy jak do tej pory spadek.
Pod koniec ubiegłego roku władze Pekinu zdecydowały o wprowadzeniu nowych ceł na import wieprzowiny, ponieważ zapotrzebowanie kraju na ten rodzaj mięsa spadło.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ