Ceny żywca wieprzowego wyższe o 10-20 groszy. Trwa ożywienie na rynku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-01-2016,8:00 Aktualizacja: 22-01-2016,13:26
A A A

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce nadal rosną i w porównaniu do ubiegłego tygodnia są o 10-20 groszy wyższe - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Podobny trend jest obserwowany w Europie.

Wskutek wysokiego kursu Euro różnica w krajowej cenie świń w porównaniu do niemieckiej, która 20 stycznia według notowań niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wynosiła 1,31 Euro/kg wbc tj. ok. 5,84 zł/kg, zaczyna się zmniejszać. Nadal jednak jest ona o 40 groszy niższa dzięki czemu ubojnie najpierw szukają polskiego surowca, a dopiero potem rozglądają się za importowanym materiałem.

Podwyżki cen skupu są spowodowane m.in. programem prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Jak informuje KZP-PTCH za portalem ISN podmioty, które dysponują dodatkową powierzchnią magazynową na okres od 3 do 5 miesięcy oraz wolną gotówką chętnie z niego korzystają. W krajach UE do tej pory złożono aplikacje o dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny na ponad 60 tys. ton.

Prywatne przechowywanie wieprzowiny wpłynęło na podwyżki cen o 2-3 eurocenty m in. w Belgii, Austrii czy Holandii. Nie zmieniły się one w Hiszpanii, Danii i Irlandii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu