Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
Eksperci, przedsiębiorcy i liderzy organizacji branżowych z Polski i zagranicy 6 czerwca spotkali się w Warszawie, aby dyskutować o globalnych wyzwaniach i przyszłości sektora mięsnego.
Najważniejszym przesłaniem II edycji kongresu "Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day" stał się apel o zacieśnienie międzynarodowej współpracy dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywności.

Pryszczyca. Koniec kontroli weterynaryjnych na granicach Polski
Potencjał Ukrainy
Mimo wojny Ukraina eksportował łącznie ok. 92 mln ton zbóż i oleistych od maja 2022 r. Potrzebuje jednak 84 mld USD na odbudowę rolnictwa.
FAO uruchomiła plan pomocy o wartości 150 mln USD na rozminowanie i restart hodowli.
Napływ taniej kukurydzy i pszenicy z Ukrainy obniżył w Polsce notowania giełdowe, wywołując protesty.
Polska uzyskała od Komisji tzw. hamulec awaryjny. Zgodnie z nowymi przepisami od 6 czerwca 2025 r. handel z Ukrainą wraca do zasad umowy stowarzyszeniowej: dla wrażliwych produktów, takich jak zboża, obowiązują zredukowane (do 7/12 rocznego limitu) kontyngenty taryfowe ważne do końca roku.
Oznacza to, że choć po wyczerpaniu kontyngentów import zostanie automatycznie objęty cłami, w początkowym okresie ryzyko krótkotrwałej nadpodaży na rynku krajowym utrzymuje się.
Choroby, które dyktują ceny

Grypa ptaków. Polska zostanie uznana za wolną od wirusa HPAI?
Debatę o ASF i grypie ptaków poprowadziła była zastępczyni głównego lekarza weterynarii Katarzyna Piskorz.
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) odnotowała ASF już w 64 krajach. Jednocześnie Europa zmienia strategię walki z grypą ptaków.
Szanse i ryzyka dla rynku mięsa
Umowa UE-Mercosur czeka na ratyfikację, ale już budzi protesty europejskich rolników.
Osler Desouzart (Brazylia) wraz z przedstawicielami polskich organizacji Maciejem Kisielem i Witoldem Choińskim ocenili szanse i ryzyka wynikające z umowy handlowej.
Zwiększony import wołowiny z Brazylii i Argentyny może stanowić bodziec dla europejskich producentów, aby jeszcze bardziej zróżnicować ofertę oraz mocniej akcentować segment premium i certyfikaty dobrostanowe.
Wsparcie sztucznej inteligencji pozwala systemom wizyjnym w czasie rzeczywistym skanować przetwarzane elementy mięsa, ograniczając odrzuty i umożliwiając predykcyjne planowanie serwisu linii produkcyjnych.

Tuczniki w UE drożeją. A w Polsce?
Równolegle rośnie też zainteresowanie rozwiązaniami AI w biznesie, również w kwestiach związanych z cyberbezpieczeństwem.
Cięższa świnia to większa opłacalność?
W ostatnim panelu dnia Caroline Mitchell z Topigs Norsvin, dr Janusz Wojtczak i Dariusz Lisiak omówili wyniki badań nad genetyką tuczników o wyższej masie.
W różnych regionach świata można zaobserwować próby wydłużania tuczu, tak aby uzyskiwać świnie o większej masie ubojowej niż tradycyjna.
Większa waga tucznika oznacza więcej mięsa z jednej sztuki.
Jednocześnie koszty stałe, takie jak energia czy transport, rozkładają się na większą masę, stąd wyższa efektywność ekonomiczna, zwłaszcza przy wysokich cenach wieprzowiny.
Uczestnicy panelu prognozowali, że hodowla cięższych świń może się utrzymać, jeśli presja ekonomiczna będzie tego wymagać.
Kluczowe będzie jednak dostosowanie do wymogów rynku oraz inwestycje w linie ubojowe i transport.
Organizatorem Kongresu Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day był Związek Polskie Mięso.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)