Mączki mięsno-kostne szybko nie wrócą

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
17-11-2016,9:50 Aktualizacja: 17-11-2016,9:56
A A A

Nie będzie zmian w prawie unijnym pozwalających na ponowne używanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu trzody chlewnej czy drobiu dopóki nie zostaną wypracowane metody ich badania gwarantujące wiarygodne kontrole.

Stosowania mączek mięsno-kostnych Komisja Europejska zakazała po pamiętnej epidemii choroby szalonych krów (BSE). Za jedną z jej przyczyn uznano bowiem właśnie karmienie nimi bydła. W Polsce zakaz stosowania przetworzonego białka zwierzęcego w żywieniu wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich obowiązuje od 1 listopada 2003 r.

pasze, GMO, trzoda chlewna, drób, Komisja Europejska, mączka mięsno-kostna

Urzędnicy opóźniają decyzję ws. mączek mięsno-kostnych w paszach

Komisja Europejska opóźnia decyzję w sprawie dodawania mączek mięsno-kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej. Decyzję uzależnia od dodatkowych badań. Zakaz stosowania mączek obowiązuje od 2003 r. ; wprowadzono go po wybuchu epidemii...

W ostatnich miesiącach rodzimi rolnicy - zwłaszcza producenci trzody chlewnej i drobiu - coraz głośniej domagają się przywrócenia możliwości korzystania z mączek w żywieniu stad.
 
Takie pasze byłyby tańsze od powstających na bazie soi, najczęściej importowanej, bo krajowe źródła białka są zdecydowanie niewystarczające. Sytuacja finansowa producentów rolnych - zwłaszcza hodowców świń - do najlepszych nie należy, więc do władz krajowych regularnie wpływają zapytania i prośby o działanie w sprawie ponownego wprowadzenia mączek mięsno-kostnych.

Trzeba dodać, że cały czas są one nielegalnie dodawane do pasz, co wykrywają kontrole inspektorów weterynaryjnych.

Póki co sytuacja nie zmieni się. Ministerstwo rolnictwa popiera zniesienie zakazu stosowania białek zwierzęcych w żywieniu zwierząt gospodarskich, ale ma mało do powiedzenia. Zmienione musiałoby bowiem zostać prawodawstwo unijne.

A Komisja Europejska zapowiedziała, że nie rozpocznie prac w tym zakresie do czasu opracowania metod badawczych, które pozwoliłyby na określenie gatunkowości (np. czy to białko świń, czy drobiu) przetworzonych białek zwierzęcych.

W laboratorium referencyjnym UE trwają już związane z tym prace, ale nawet jego przedstawiciele przyznali, że ciężko określić, kiedy metody będą gotowe do wdrożenia. Pojawiły się problemy związane z występowaniem wyników fałszywie dodatnich spowodowanych obecnością w badanym materiale składników dopuszczonych do stosowania, co uniemożliwia wdrożenie opracowanych dotąd metod.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu