Rynek mleka po pandemii. Co nas czeka?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
04-10-2020,13:00 Aktualizacja: 03-10-2020,10:24
A A A

Jak polski rynek mleczarski zareagował na pandemię koronawirusa? Dlaczego eksport jest dla nas tak ważny oraz jakie są prognozy dotyczące produkcji mleka na najbliższe lata?

Rynek mleka w Polsce na pandemię koronawirusa zareagował przede wszystkim obniżeniem cen skupu surowca.

- Od lutego nieustannie one malały. Dopiero w lipcu ten trend się zatrzymał. W tym miesiącu mleczarnie w Polsce za 100 litrów płaciły średnio 130,69 zł tj. o 0,5% więcej niż w czerwcu oraz o 0,4% więcej niż przed rokiem. Spadek cen wynikał głównie z ograniczeń w eksporcie, od którego w dużym stopniu jesteśmy uzależnieni - tłumaczy Dorota Śmigielska, analityk rynku mleka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz wiceprzewodnicząca grupy roboczej "Mleko i produkty mleczne" w sekretariacie Copa-Cogeca.

  • Poziom samowystarczalności Polski na produkty mleczarskie wynosi 121%
  • 21% produkcji mleczarskiej Polska musi przeznaczyć na eksport
  • Od wielu lat trwa trend spadkowy liczebności pogłowie krów mlecznych w Polsce
  • W 2019 r. średnio każdy Polak spożywał 227 litrów mleka
  • Konsumenci coraz chętniej sięgają po produktywny ekologiczne i nonGMO

ceny mleka, mleko, produkcja mleka, bydło mleczne, produkcja mleka w UE, mleczarnie, skup mleka, bydło mleczne

Cena mleka w sierpniu wzrosła. A produkcja?

Mleczarnie w Polsce w sierpniu tego roku skupiły 1 019,0 mln litrów mleka. Jak informuje Główny Urząd Statystyczny to o 2,6% mniej niż w lipcu oraz o 2,1% więcej niż w sierpniu 2019 r. Cena mleka w sierpniu w Polsce drugi miesiąc z...

Pandemia zachwiała eksportem

Eksport produktów mleczarskich jest dla Polski bardzo ważny, ponieważ nasz poziom samowystarczalności wynosi 121%. Ponad 20% musimy przeznaczyć właśnie na eksport, z czego ponad 73% odbierają od nas kraje Unii Europejskiej.

Wskutek pandemii koronawirusa łańcuchy dostaw zostały nagle zaburzone, a niektóre wręcz przerwane, mimo że UE zrobiła zielone pasy na granicach, przez które produkty rolno-spożywcze mogły się bez problemów przemieszczać.

- Największy wpływ miało zamknięcie HoReCa czyli gastronomii i hotelarstwa. Wiem od przedstawicieli niektórych mleczarni, że zakłady te musiały bardzo szybko przestawić się z produkcji towarów przeznaczonych wyłącznie dla tego sektora na hurtową i detaliczną. Covid-19 spowodował również zaburzenia w łańcuchach dostaw do krajów trzecich - mówi wiceprzewodnicząca grupy roboczej "Mleko i produkty mleczne" w sekretariacie Copa-Cogeca.

Coraz mniej krów mlecznych

PFHBiPM, piątka dla zwierząt, bydło mleczne, bydło mięsne, mięso wołowe, ubój religijny, mięso koszerne, mięso halal

PFHBiPM apeluje do parlamentarzystów. Zachowajcie rozsądek

Hodowcy bydła mięsnego oraz mlecznego, a także producenci mleka, poniosą duże straty w związku z wprowadzeniem zakazu wykonywania uboju na potrzeby religijne. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka apeluje do...

- Od wielu lat trwa trend spadkowy jeśli chodzi o pogłowie krów mleczny w Polsce, które stanowi 9,6% unijnego. Ponadto maleje liczba gospodarstw mlecznych tj. najmniejsze rezygnują z produkcji i pogłębia się proces konsolidacji branży. W efekcie mleczarnie chcąc zachować swoją produkcję na dotychczasowym poziomie lub ją zwiększyć, muszą zabiegać o nowych dostawców - podkreśla Dorota Śmigielska.

W ostatnich miesiącach, kiedy cena mleka malała, duże gospodarstwa zaczęły produkować więcej surowca. Czy rośnie również spożycie mleka w Polsce?

- Praktycznie od 2005 roku obserwujemy wzrost spożycia artykułów mleczarskich. W 2019 r. na jednego mieszkańca wyniosło on średnio 227 litrów wraz z mlekiem przeznaczonym na produkcję tych artykułów. Wstępne prognozy na ten rok są takie, że powinno się ono utrzymać na tym samym poziomie. Niestety wciąż jest ono zbyt małe, przez co w Polsce mamy nadprodukcję mleka - mówi analityk PFHBiPM.

Produkcja mleka będzie rosła

korekcja racic, dobrostan krów, prezentacja poskromów Wopa, szkolenie,

Jak profesjonalnie zadbać o racice?

Kulawizny wywołują nie tylko ból, ale także generują straty związane z ograniczeniem produkcji mleka i zwiększonym brakowaniem krów. Dlatego profilaktyka racic jest jednym z punktów ograniczających straty i zwiększających...

Według prognoz FAO do 2029 roku produkcja mleka na świecie będzie rosła w skali 1,6% rocznie.

Produkcja mleka w samej UE również utrzyma trend wzrostowy, który przede wszystkim obejmie surowiec ekologiczny. Obecnie wynosi ona 2-3%.

- Konsumenci coraz chętniej sięgają po produktywny ekologiczne czy nonGMO i w przyszłości ten trend ma się nasilić. W przypadku pogłowia bydła w UE będzie ono maleć, za to wzrośnie w takich krajach jak Indie czy Pakistan czyli tam, gdzie już teraz mamy bardzo dużo krów, ale ich wydajność jest niska. W 2029 r. te dwa kraje mają produkować ponad 30% światowego mleka - zauważa Dorota Śmigielska.

Całą rozmowę z Dorotą Śmigielską dotyczącą aktualnej oraz przyszłej sytuacji na rynku mleka znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2020. ZAPRENUMERUJ


 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA