PFHBiPM apeluje do parlamentarzystów. Zachowajcie rozsądek
Hodowcy bydła mięsnego oraz mlecznego, a także producenci mleka, poniosą duże straty w związku z wprowadzeniem zakazu wykonywania uboju na potrzeby religijne. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka apeluje do parlamentarzystów o rozsądek.
"Jako Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka zwracamy się do Parlamentarzystów z apelem o zaprzestanie prac nad nowelizacją ustawy o ochronie zwierząt zgłoszoną przez Prawo i Sprawiedliwość" czytamy w apelu PFHBiPM do każdego parlamentarzysty w sprawie tzw. piątki dla zwierząt.
Zakaz uboju zgodnego z obyczajami religijnymi i zakaz chowu zwierząt futerkowych będzie niezwykle szkodliwy dla polskiej gospodarki.
- Zakaz uboju rytualnego znacznie obniży opłacalność hodowli i produkcji bydła i mleka
- Około 90% eksportowanego polskiego żywca wołowego pochodzi ze stad mlecznych
- Polska jest 7 pod względem wielkości producentem mięsa wołowego w Europie
- Dużymi odbiorcami polskiej wołowiny są m.in. Izrael i Turcja
- Eksport mięsa wołowego na potrzeby religijne stanowi 30-40% jego całkowitej produkcji
![ceny skupu żywca wołowego, wołowina, mięso wołowe, krowy, mieszańce, czysta rasa,](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/1501/1/certyfikat_qmp_bydlo_miesne_12,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Sprawdź wrześniowe ceny skupu bydła
Produkcja bydła przestanie być opłacalna
Zakaz uboju rytualnego wpłynie na obniżenie i tak niskiej opłacalności hodowli i produkcji bydła w Polsce. Tym samym spowoduje trudności w spłacie kredytów zaciągniętych przez rolników na inwestycje, budowę i modernizację gospodarstw rolnych.
Rynek wołowiny w Polsce bazuje głównie na eksporcie. Zakaz uboju religijnego wpłynie negatywnie nie tylko na opłacalność hodowli i produkcji bydła mięsnego, ale także, a może przede wszystkim, na działalność gospodarstw mlecznych.
PFHBiPM informuje bowiem, że około 90% eksportowanego polskiego żywca wołowego pochodzi ze stad mlecznych.
Federacja zwraca się do parlamentarzystów z prośbą o dokładne przeanalizowanie skutków finansowych wprowadzanych właśnie zmian.
Polska jest 7 pod względem wielkości producentem mięsa wołowego w Europie. W latach 2010 - 2017 jego produkcja zwiększyła się w naszym kraju z 390 do 561 tys. ton wbc, nie licząc eksportu żywca.
![piątka dla zwierząt, hodowla bydła, Podlaska Izba Rolnicza, zdzisław Łuba](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/1493/1/krowa_lancuch,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Krowy też bez uwięzi? Hodowcy boją się "piątki"
Polska wołowina jest ceniona na świecie
Głównymi odbiorcami polskiego mięsa wołowego są kraje Unii Europejskiej. Od kilku lat swój udział w imporcie naszego mięsa zwiększają także takie kraje jak Turcja, Izrael, Bośnia i Hercegowina oraz Macedonia, w których spożywane jest mięso halal i koszerne.
Produkcje tego mięsa w Polsce w latach 2015 - 2017 wyniosła od 60 tys. do 120 tys. ton wbc co odpowiada 220-450 tys. sztuk bydła rocznie.
Tym samym eksport mięsa wołowego na potrzeby religijne stanowi 30-40% jego całkowitej produkcji w Polsce.
"Hodowcy i członkowie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka nie chcą ponownie przeżywać trudnych chwil, takich jak w 2013 roku, kiedy to doszło do zablokowania możliwości uboju rytualnego. Nastąpił wówczas wyraźny spadek cen bydła rzeźnego" czytamy w stanowisku federacji.
Pełną treść apelu PFHBiPM do polskich parlamentarzystów znajdziesz TUTAJ.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)