Produkcja wołowiny w krajach unijnych spadła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-04-2021,12:15 Aktualizacja: 06-04-2021,11:48
A A A
Unia Europejska w 2020 r. wyprodukowała o 1,2% mniej wołowiny niż w 2019 r. Największe spadki odnotowano we Włoszech. 
 
Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w minionym roku spadła do poziomu 6,8 mln ton i była o 1,2% niższa niż w 2019 r. 
 
W okresie od stycznia do kwietnia ubój bydła był wyższy niż w 2019 r. W kolejnych miesiącach w wyniku zakłóceń wywołanych przez Covid-19 produkcja spadła. Od czerwca, jak podaje portal euromeatnews.com, nastąpiło ożywienie, co wynikało z ponownego otwarcia niektórych usług gastronomicznych.
 
cena przetworów mleczarskich, mleka, ser, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, masło

Produkty mleczne drożeją

Ceny artykułów mleczarskich w trzecim tygodniu marca wzrosły. Dotyczy to zarówno masła w blokach i konfekcjonowanego oraz odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku.    Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w lutym...
Spadki produkcji wołowiny odnotowano w Niemczech, w Hiszpanii i we Włoszech. Ten ostatni kraj zmniejszył produkcję aż o 48 tys. ton, czyli o 6%.
 
Z kolei Irlandia i Holandia zwiększyły produkcję o 14 tys. ton, co daje wzrost o 2%. We Francji odnotowano wzrost o 0,2%, a w Polsce niewielki spadek o 0,2%.
 
Mimo zmniejszenia produkcji, kraje unijne radziły sobie dobrze, zwłaszcza na rynkach azjatyckich, ale także w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych. 
 
Wzrost eksportu świeżej i mrożonej wołowiny wyniósł 461 tys. ton i był o 1,3% wyższy niż przed rokiem.
 
Do Wielkiej Brytanii trafiło 50 tys. ton tego rodzaju mięsa, czyli tyle samo jak w 2019 r. Jednocześnie w wyniku blokad spowodowanych przez Covid-19 import spadł o 21%.
 
 
Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA