Unia Europejska w 2020 r. wyprodukowała mniej mięsa wołowego niż w 2019 r. Największe spadki wynoszące 48 tys. ton, czyli 6% odnotowano we Włoszech.
Unia Europejska w 2020 r. wyprodukowała o 1,2% mniej wołowiny niż w 2019 r. Największe spadki odnotowano we Włoszech.
Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w minionym roku spadła do poziomu 6,8 mln ton i była o 1,2% niższa niż w 2019 r.
W okresie od stycznia do kwietnia ubój bydła był wyższy niż w 2019 r. W kolejnych miesiącach w wyniku zakłóceń wywołanych przez Covid-19 produkcja spadła. Od czerwca, jak podaje portal euromeatnews.com, nastąpiło ożywienie, co wynikało z ponownego otwarcia niektórych usług gastronomicznych.
Ceny artykułów mleczarskich w trzecim tygodniu marca wzrosły. Dotyczy to zarówno masła w blokach i konfekcjonowanego oraz odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w lutym...
Spadki produkcji wołowiny odnotowano w Niemczech, w Hiszpanii i we Włoszech. Ten ostatni kraj zmniejszył produkcję aż o 48 tys. ton, czyli o 6%.
Z kolei Irlandia i Holandia zwiększyły produkcję o 14 tys. ton, co daje wzrost o 2%. We Francji odnotowano wzrost o 0,2%, a w Polsce niewielki spadek o 0,2%.
Mimo zmniejszenia produkcji, kraje unijne radziły sobie dobrze, zwłaszcza na rynkach azjatyckich, ale także w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych.
Wzrost eksportu świeżej i mrożonej wołowiny wyniósł 461 tys. ton i był o 1,3% wyższy niż przed rokiem.
Do Wielkiej Brytanii trafiło 50 tys. ton tego rodzaju mięsa, czyli tyle samo jak w 2019 r. Jednocześnie w wyniku blokad spowodowanych przez Covid-19 import spadł o 21%.