Rolniczy handel detaliczny. Ile i czego można sprzedać?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
13-11-2016,12:05 Aktualizacja: 13-11-2016,9:13
A A A

800 kwintali jęczmienia jarego, 148 tys. sztuk jajek od drobiu, 888 kg produktów mięsnych - takie m.in. mają być limity ograniczające rozmiar działalności prowadzonej przez jeden podmiot w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Projekt rozporządzenie ministra rolnictwa w tej sprawie znajduje się w fazie konsultacji społecznych. Ma być aktem wykonawczym do ustawy  o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Jej projekt został przyjęty przez rząd we wrześniu br.

żywność, gospodarstwo rolne, produkty z gospodarstwa, wieś, rolnictwo, prawo, przepisy, ministerstwo rolnictwa

Żywność od rolnika smakuje zupełnie inaczej niż ta z marketu

Startuje ogólnopolska kampania "Nasza  ziemia,  nasza  żywność,  nasze  zdrowie - bezpośrednio od rolnika", która ma na celu zwiększanie świadomości Polaków na temat zależności między rodzajem...
Ustawa, która obecnie procedowana jest w Sejmie, a wejść w życie ma od początku przyszłego roku, ułatwi rolnikom sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa. Zakłada bowiem możliwość nieopodatkowanej sprzedaży żywności za kwotę 20 tysięcy złotych rocznie.

Po przekroczeniu tego limitu, gospodarz będzie uiszczać opłatę ryczałtową. Sprzedaż ma się odbywać pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Zgodnie z zapisami w projekcie ustawy, wprowadzone zostaną limity ograniczające rozmiar działalności prowadzonej przez jeden podmiot w ramach rolniczego handlu detalicznego. Stąd właśnie wspomniany wcześniej projekt rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Określono w nim wymóg prowadzenia dokumentacji umożliwiającej określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach takiego handlu odrębnie za każdy rok kalendarzowy.

rolnictwo, koniunktura w rolnictwie, GUS, opłacalność produkcji rolniczej

Rolnicy spodziewają się pogorszenia opłacalności produkcji

W ocenie rolników zmiany jakie miały miejsce w I półroczu br., jak i bieżąca (czerwiec 2016 r.) koniunktura w użytkowanych przez nich gospodarstwach rolnych, kształtowały się niekorzystnie (biorąc pod uwagę salda odpowiedzi na pytania...
Kolejne wpisy mają być numerowane, a ich treść ma stanowić: data sprzedaży oraz ilość i rodzaj sprzedawanej żywności. Muszą się pojawiać bezzwłocznie po transakcji. Dokumentację należy przechowywać prze12 miesięcy od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.

  • Jeśli chodzi o limity, zostały wyliczone na podstawie różnych danych, m.in.: średnich plonów, średnich cen, szacunkowej produkcji. Ich wielkość przedstawia się tak:

1. Maksymalna ilość surowców pochodzenia niezwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego: jęczmień jary – 800 dt, jęczmień ozimy – 900 dt, gryka 250 dt, kukurydza-ziarno – 1100 dt, mozga kanaryjska (kanar) – 150 dt, owies jary – 700 dt, proso – 350 dt, pszenica orkisz jara-ziarno – 400 dt, pszenica orkisz ozima-ziarno – 450 dt, pszenica twarda jara – 600 dt, pszenica twarda ozima – 600 dt, pszenica zwyczajna jara – 800 dt, pszenica zwyczajna ozima – 950 dt, pszenżyto jare – 700 dt, pszenżyto ozime – 900 dt, żyto ozime – 800 dt, gorczyca biała – 200 dt, gorczyca sarepska – 150 dt, kminek zwyczajny – 200 dt, konopie-nasiona – 100 dt, len zwyczajny – nasiona – 200 dt, mak – 150 dt, rzepak jary – 300 dt, rzepak ozimy – 450 dt, rzepik ozimy – 200 dt, słonecznik – 350 dt, soja – 250 dt, brukiew – 6000 dt, rzodkiew oleista – 150 dt.

żywność, bezpieczna żywność, inspekcja bezpieczeństwa żywności

Rząd za ułatwieniem sprzedaży żywności przez rolników

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy ułatwiający rolnikom sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa. Chodzi o projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, przygotowany przez...
Burak cukrowy – 8000 dt, ziemniak – 5000 dt, bób nasiona – 1200 dt, brokuł – 2000 dt, burak ćwikłowy – 4000 dt, burak liściowy – 6500 dt, chrzan pospolity – 1500 dt, cebula siedmiolatka – 4000 dt, cebula – 5000 dt, cukinia – 4500 dt, cykoria korzeniowa – 3500 dt, cykoria liściowa i cykoria sałatowa – 3000 dt, czosnek pospolity – 700 dt, dynia olbrzymia – 5500 dt, dynia zwyczajna – 5000 dt, endywia eskariola i kędzierzawa – 4500 dt, fasola wielokwiatowa – 200 dt, fasola zwykła karłowa – 1100 dt, fasola zwykła tyczna – 200 dt, groch siewny łuskany (o nasionach pomarszczonych i nasionach gładkich) – 800 dt, jarmuż – 2700 dt, kabaczek – 5000 dt, kalafior – 3000 dt, kalarepa – 7000 dt, kapusta brukselska – 700 dt, kapusta głowiasta biała – 7500 dt, kapusta głowiasta czerwona – 5000 dt, kapusta pekińska – 5000 dt, kapusta włoska – 3500 dt.

produkt polski, znakowanie żywności, sejmowa komisja rolnictwa, sejm, żywność

Sejm za znakowaniem żywności jako "produkt polski"

Jeżeli dany artykuł rolno-spożywczy powstał w Polsce i z rodzimych składników, to producenci będą mogli je oznaczyć jako "produkt polski" - stanowi uchwalona przez Sejm nowela ustawy. W jego składzie takiego produktu nie będzie...
Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny – 1100 dt, kawon (arbuz) – 4000 dt, koper włoski (fenkuł) – 1500 dt, kukurydza cukrowa – 1300 dt, kukurydza pękająca – 600 dt, marchew – 7000 dt, melon – 5000 dt, oberżyna – 1700 dt, ogórek gruntowy – 3000 dt, ogórek pod osłonami – 35 kg/m kw., papryka słodka gruntowa – 3500 dt, papryka słodka pod osłonami – 50 kg/m kw., pasternak – 400 dt, patison – 300 dt, pietruszka zwyczajna – 200 dt, pomidor gruntowy – 800 dt, pomidor pod osłonami (tunel foliowy) – 40 kg/m kw., pomidor pod osłonami (szklarnia) – 20 kg/m kw., pomidor koktajlowy – 4500 dt, por – 5000 dt, rabarbar ogrodowy – 1800 dt, rzodkiewka – 2000 dt, salsefia – 1700 dt, sałata gruntowa – 3000 dt, sałata pod osłonami – 3000 dt, sałata lodowa – 2500 dt.

żywność, marnowanie żywności, bank żywności, Federacja Polskich Banków Żywnośc

Co roku wyrzucamy 9 ton żywności. Lepiej planujmy zakupy

Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł - informują przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in. racjonalnie planować zakupy. - Starajmy się kupować tyle, ile...
Seler korzeniowy – 2500 dt, seler naciowy – 6000 dt, skorzonera (wężymord) – 2000 dt, szalotka – 3500 dt, szczypiorek – 3000 dt, szparag – 500 dt, szpinak – 2000 dt, trybuła ogrodowa – 100 dt, agrest – 1400 dt, aronia – 1500 dt, borówka amerykańska – 700 dt, brzoskwinia – 1600 dt, czereśnia – 1200 dt, czarny bez (owoce) – 1400 dt, dzika róża (owoce) – 400 dt, gruszka – 1800 dt, jabłko – 2500 dt, orzech laskowy – 200 dt, malina – 1000 dt, jeżyna – 1200 dt, morela – 1600 dt, morwa – 400 dt, pigwa pospolita – 800 dt, orzech włoski – 300 dt, porzeczka czarna – 1000 dt, porzeczka czerwona – 1200 dt, porzeczka biała – 1100 dt, śliwa domowa – 1000 dt.

Śliwa japońska – 800 dt, truskawka – 1400 dt, poziomka – 1200 dt, wiśnia – 1600 dt, żurawina – 600 dt, tarnina – 500 dt, tymianek ziele – 350 dt, bazylia – 300 dt, melisa – 450 dt, mięta ziele – 450 dt, mięta liść – 100 dt, lebiodka pospolita (oregano) ziele – 300 dt, majeranek ogrodowy ziele – 300 dt, szałwia ziele – 300 dt, szałwia liść – 100 dt, pieczarka – 30 kg/m kw./cykl, boczniak – 20 kg/m kw., inne surowce pochodzenia niezwierzęcego – 2100 dt.

eksport żywności, agrobiznes, Jacek Bogucki, ministerstwo rolnictwa, eksport

Polski eksport żywności może zbliżyć się do rekordowych 25 mld euro

Wartość eksportu polskiej żywności może w tym roku zbliżyć się do 25 mld euro w stosunku do 24 mld euro przed rokiem - poinformował Jacek Bogucki, sekretarz stanu w resorcie rolnictwa. - Po cichu liczymy na próbę zbliżenia się w tym roku do...
2. Maksymalna ilość żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego: przetwory owocowe (soki owocowe – 6667 l, dżemy – 3333 kg, owoce suszone – 1600 kg, inne – 3867 kg lub l), przetwory z warzyw (kiszonki warzywne – 5000 kg, marynaty warzywne – 3333 kg, soki warzywne – 10000 l, inne – 6111 kg lub l), przetwory z owoców i warzyw (w tym soki) – 8334 kg lub l, przetwory z warzyw i grzybów – 3333 kg, przetwory z grzybów – 200 kg.

Przetwory z orzechów – 667 kg, przetwory zbożowe (mąki – 16000 kg, kasze – 7273 kg, płatki – 6452 kg, otręby – 5714 kg, inne – 8860 kg), pieczywo – 15385 kg, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka – 2500 kg, wyroby cukiernicze – 635 kg, przyprawy – 280 kg, koncentraty spożywcze (koncentraty warzywne – 2500 l, syropy owocowe – 2667 l, inne – 2583 l), oleje – 1000 l, gotowe posiłki (potrawy) niemięsne (pierogi – 2000 kg, kopytka i kluski śląskie – 4000 kg, knedle z owocami – 2857 kg, placki ziemniaczane – 4000 kg, inne – 3214 kg), gotowe posiłki (potrawy) zawierające jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego – 1574 kg, napoje bezalkoholowe – 10000 l.

sadownictwi, sady, sprzedaż jabłek, jabłka, izby rolnicze, rosyjskie embargo

Izby mają dość przepychanek z Rosją. Rolnicy za dużo tracą

Rolnicze samorządy z południa Polski zaapelowały do krajowych władz o podjęcie natychmiastowych działań w celu zniesienia rosyjskiego embarga oraz "zaprzestania konfrontacyjnej polityki wobec Rosji".   "Zdecydowana większość...
3. Maksymalna ilość surowców pochodzenia zwierzęcego: mleko surowe albo mleko surowe i siara – 52 000 l, surowa śmietana – 10 400 l, jaja od drobiu – 148148 szt., jaja od ptaków bezgrzebieniowych – 800 szt., produkty pszczele nieprzetworzone (w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele) – 1212 kg, produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia – 1739 kg, żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae – 1000 kg.

4. Maksymalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce: świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 1482 kg, świeże mięso drobiowe lub zajęczaków lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 1381 kg.

Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 680 kg, produkty mięsne – 888 kg, wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa – 872 kg, produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie – 1684 kg, produkty jajeczne – 858 kg, gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego – 888 kg.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu