Żywność od rolnika smakuje zupełnie inaczej niż ta z marketu

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
20-06-2016,18:25 Aktualizacja: 20-06-2016,18:56
A A A

Startuje ogólnopolska kampania "Nasza  ziemia,  nasza  żywność,  nasze  zdrowie - bezpośrednio od rolnika", która ma na celu zwiększanie świadomości Polaków na temat zależności między rodzajem rolnictwa, a jakością żywności oraz ich wpływem na zdrowie i wolność obywatelską.

- Misją naszej kampanii jest przywrócenie małym i średnim gospodarstwom rodzinnym praw, które zostały im odebrane. Przywrócenie konsumentom wolności wyboru, by mogli kupować dobrą żywność bezpośrednio od rolników - mówi Jadwiga Łopata, właścicielka edukacyjnego gospodarstwa Ekocentrum ICPPC, laureatka ekologicznego Nobla.

żywność, eksport żywności, słodycze, agrobiznes, sektor rolno-spożywczy, BZ WBK, rolnictwo

Polska żywność bije rekord za rekordem

Produkty spożywcze znad Wisły kontynuują podbój światowych rynków. Motorami ekspansji mają być w tym roku przede wszystkim przetwory zbożowe, mięso oraz słodycze czekoladowe - pisze dziennik "Rzeczpospolita". W latach...
W czasie najbliższych trzech miesięcy Jadwiga Łopata, Julian Rose oraz ich goście będą przemierzać nasz kraj, prowadząc wykłady oraz warsztaty, których celem jest podnoszenie świadomości w tematach: zdrowej żywności, zależności między rodzajami rolnictwa i jakością żywności oraz ich ścisłym wpływem na zdrowie oraz szeroko pojętą wolność.

Na spotkaniach zbierane będzie również poparcie dla stanowiska w sprawie projektów ustaw: o sprzedaży żywności przez rolników, który powstał w ścisłej współpracy z rolnikami-praktykami oraz projektu ustawy o zmianie ustawy o paszach.

Spotkania w ramach kampanii odbędą się m.in. w Warszawie, Wrocławiu, Katowicach, Łodzi, Szczecinie, Koszalinie, Kołobrzegu, Świdwinie, Rokosowie, Sobótce i Rajczy. Podczas spotkań odbędą się prezentacje i degustacje przetworów oraz produktów od lokalnych rolników.

pasze gmo, gmo, ewa lech, rośliny strączkowe, rośliny motylkowe

GMO w paszach będzie można stosować do 2021 roku

Wydłużenie o 4 lata, do 1 stycznia 2021 r. możliwości karmienia zwierząt paszami z udziałem genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, wobec braku na polskim rynku rodzimych pasz białkowych - zakłada projekt noweli, którym zapewne w przyszłym...
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC, która jest organizatorem akcji zwraca uwagę, że żywność dobrej jakości jest "podstawą zdrowia całego narodu, a sposób jej produkcji zapewnia wolność od korporacji i strategiczne bezpieczeństwo żywnościowe kraju".

- Polacy chcą mieć łatwy dostęp do takiej żywności od polskich rolników - podkreśla Jadwiga Łopata. -  Tymczasem tylko w ciągu 8 lat po 2002 r. upadło w Polsce 665 600 gospodarstw rolnych. Do ich upadku przyczyniło się odebranie rolnikom prawa legalnej sprzedaży żywności wytworzonej w ich gospodarstwach. Jednocześnie wielu milionom konsumentów w Polsce odebrano powszechny dostęp do żywności nieporównanie wyższej jakości niż masowej produkcji żywność z marketów - dodaje.

Organizacja podkreśla, że z "wielkim niepokojem obserwuje to, co się dzieje wokół sprzedaży żywności przez rolników".

- Uważamy, że sytuacja się powtarza i stoimy w punkcie wyjścia, mimo iż obiecywano w kampaniach przedwyborczych szybką i korzystną zmianę w tej sprawie. Rolnicy muszą mieć możliwość łatwej sprzedaży swojej żywności. Tymczasem propozycja ustawy o sprzedaży żywności przez rolników jest w sejmowej "zamrażarce" już od pół roku - zaznacza Jadwiga Łopata.

andrzej duda, eksport żywności, żywność, Xi Jinping, chiny

Duda: polska żywność może podbić świat

Prezydent Andrzej Duda zapowiedział, że z prezydentem Xi Jinpingiem będzie chciał rozmawiać w Warszawie o zwiększeniu eksportu polskiej żywności do Chin. Polska żywność jest w stanie podbić świat - dodał prezydent. Prezydent Xi przybędzie do Polski...
Wyjaśnia, że projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników stwarza warunki do sprzedaży produktów spożywczych wytwarzanych przez rolników w sposób tradycyjny, domowy, z własnego gospodarstwa bez zbędnego "krępowania" drobnych i średnich rolników przepisami np. sanitarno-higienicznymi. Przywraca rolnikowi "naturalne prawo" do wytwarzania i sprzedaży żywności, a konsumentom umożliwia, a także przywraca lepszy dostęp do niej.

- Ustawa o sprzedaży żywności przez rolników popiera sprzedaż żywności pochodzącej ze znanego źródła - nie jest to żywność od pokątnych sprzedawców czy też nieznanych producentów z UE lub spoza Wspólnoty. Nasi rolnicy mają obowiązek podania dokładnego adresu swojego gospodarstwa - podkreśla Edyta Jaroszewska-Nowak, rolniczka i prezes stowarzyszenia Ekoland o/Zachodniopomorski.

Zwraca uwagę, że rządy innych krajów UE umożliwiają swoim rolnikom sprzedaż takiej żywności bez zbędnych utrudnień, polski rolnik też ma do tego prawo. - To najlepszy moment na to, by odwrócić kartę i wygrać grę o prawdziwą żywność i prawdziwych rolników - podsumowuje Julian Rose, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC, pisarz i rolnik.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj