Osoby nietolerujące laktozy nie mogą spożywać produktów mlecznych?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Barbara Jaworska | Fundusz Promocji Mleka ARR
06-05-2016,8:40 Aktualizacja: 06-05-2016,9:00
A A A

W ramach seminarium "Nowoczesna obora - z nami wiesz co pijesz" zorganizowanego w dniach 21-22 kwietnia przez Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych powstała publikacja obalająca szereg najpopularniejszych mitów dotyczących mleka.

  • Czy mleko kozie jest zdrowsze niż krowie?

Nieprawda. Różne rodzaje mleka zawierają różne czynniki alergenne. Mleko kozie i mleko krowie  są bardzo podobne pod względem budowy struktury białka. Tak więc zarówno białko z mleka krowiego jak i koziego może wywoływać taką samą odpowiedź immunologiczną organizmu. Alergie na białko mleka krowiego występują jednak częściej, ale to nie oznacza, że mleko kozie nie uczula.

  • Czy mleko krowie tłuste zawiera mniej wapnia od mleka chudego?

Nieprawda. Różnice pomiędzy tymi gatunkami mleka zależą prawie wyłącznie od zawartości tłuszczu. Mleko odtłuszczone zawiera tyle samo białka, wapnia i witamin B co mleko pełnie, natomiast różni się zmniejszoną kalorycznością oraz zawartością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tzn. A, D i E.   Osoby starsze, mające problem z cholesterolem powinny wybierać mleko chude.

  • Czy mleko należy pić tylko na  śniadanie?

Nieprawda. Mleko można pić o każdej porze, tylko w połączeniu z innymi napojami np. kawą i herbatą.

  • Czy od mleka łatwiej utyć?

Nieprawda. Mleko zawiera tłuszcz, jednak jego poziom jest różny w różnych rodzajach produktów mlecznych. Należy pamiętać, że mleko pełne jest bardziej odpowiednie dla dzieci, osoby starsze zagrożone miażdżycą powinny wybierać  raczej produkty z niższą zawartością tłuszczu.

  • Czy spożywanie mleka niekorzystnie działa na funkcjonowanie mózgu?

Nieprawda - jest odwrotnie. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi zawartemu w mleku,  poprawiamy swoją sprawność intelektualną. Jest to szczególnie ważne u dzieci - picie mleka zwiększa koncentrację i pomaga w uczeniu się.

  • Czy mleko wybiela zęby?

Nieprawda. Samo picie mleka niestety nie wybieli zębów. Zawiera ono jednak dużą ilość dobrze przyswajalnego wapnia, które pozytywnie wpływa na wzmocnienie kości, zębów i paznokci. Regularne picie mleka pomoże też zwalczać próchnicę i ubytki.

  • Czy tłuszcz mleczny jest ciężkostrawny?

Nieprawda. Tłuszcz mleka  charakteryzuje się najwyższą strawnością ze wszystkich tłuszczów spożywczych. Kuleczki tłuszczowe w mleku są bardzo rozproszone, co powoduje, że ulegają szybkiemu wchłanianiu w przewodzie pokarmowych. Tłuszcz mleczny zaliczany jest do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Czy osoby nietolerujące laktozy nie mogą spożywać produktów pochodzenia mlecznego?

Nieprawda. Problemy z przyswajaniem mleka przez  przewód pokarmowy wynikają z braku lub niewystarczającej syntezy  B-galaktozydazy - enzymu rozkładającego laktozę na glukozę i galaktozę. Osoby nie tolerujące laktozy mogą spożywać produkty  pochodzenia mlecznego tj. kefiry, jogurty, sery.

Poleć
Udostępnij