Produkcja wina od dziesięcioleci nie była tak niska

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
25-04-2018,13:30 Aktualizacja: 25-04-2018,14:20
A A A

Międzynarodowa organizacja winiarzy OIV alarmuje, że globalna produkcja wina w 2017 roku była najniższa od 60 lat. To przede wszystkim efekt złych warunków pogodowych w Unii Europejskiej.

Na świecie wyprodukowano w ubiegłym roku 250 mln hektolitrów tego trunku - o 8,6 proc mniej niż rok wcześniej. To najgorszy wynik od 1957 r., gdy wytworzono zaledwie 173,8 mln hektolitrów - informuje "Puls Biznesu".

wina, produkcja wina, przemysł winiarski, winobranie, fundacja Galicja Vitis, podkarpacie, ewa wawro

Winnice kuszą turystów. Powstają specjalne szlaki

Na Podkarpaciu działa ponad 150 gospodarstw winiarskich, a prawie 60 proc. winnic przyjmuje turystów. Ewa Wawro, prezes fundacji Galicja Vitis ujawniła, że w regionie powstają lokalne szlaki winiarskie. Turystów zwiedzających regiony...

Unijni winiarze, którzy wyjątkowo mocno ucierpieli z powodu złej pogody, wyprodukowali z kolei aż o 14,6 proc. mniej trunku rok do roku, czyli 146 mln hektolitrów.

Jednocześnie odnotowano wzrost (o 1,8 proc.) konsumpcji wina do około 243 mln hektolitrów.

Najwięcej trunku z winogron wypito w Stanach Zjednoczonych (32,6 mln hektolitrów) i we Francji (27 mln).

Największym eksporterem pod względem ilości była Hiszpania, do której należy 20,5 proc. światowego rynku. Pod względem wartości wywozu najwięcej zarobiła natomiast Francja (9 mld euro).
 

źródło: Puls Biznesu

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu