Polscy rybacy będą mogli złowić więcej śledzi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-01-2015,11:50 Aktualizacja: 16-01-2015,13:46
A A A
Ponad 3 tys. ton śledzi będą mogli odłowić w tym roku polscy rybacy na Zalewie Wiślanym. To najwyższa z tzw. kwot połowowych, które są ustalane dla tego akwenu od 2012 roku.
 
Jak powiedział PAP Romuald Jachimowicz z Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego we Fromborku, rybacy mogą odłowić 3127 ton śledzi, czyli o prawie o 1 tys. ton więcej niż w minionym roku.
 
Kwoty połowowe, czyli limity dopuszczalnych połowów poszczególnych gatunków ryb, są wyznaczane przez Ministerstwo Rolnictwa dla Zalewu Wiślanego od 2012 roku. Systematycznie rosły - od 1,5 tys. ton do ponad 2,1 tys. ton w ub. roku. Co roku te limity były w pełni wykorzystane przez rybaków.
 
Piotr Kasza z Lokalnej Grupy Rybackiej "Zalew Wiślany" powiedział PAP, że zwiększenie dopuszczalnej wielkości połowów bardzo ucieszyło rybaków. 
 
Jak przypomniał, połowy śledzi są pierwszym po zimowym przestoju i pewnym zarobkiem dla rodzin utrzymujących się z rybołówstwa na tym zbiorniku. Rybacy nazywają je "śledziowymi żniwami", bo w ciągu kilku tygodni uzyskują ponad połowę swoich rocznych dochodów.
 
Masowe połowy śledzi odbywają się wczesną wiosną. Śledzie wpływają do Zalewu Wiślanego, gdy zejdą lody i woda ma temperaturę 6-8 stopni. Po złożeniu ikry wracają do Morza Bałtyckiego.
 
W szczycie sezonu rybacy potrafią wyłowić i przewieźć jedną łodzią na brzeg nawet 20 ton śledzi w ciągu doby. Ryby trafiają do chłodni i przetwórni w Tolkmicku, Elblągu i Władysławowie. W ub. roku za 1 kg śledzi w hurcie płacono 1,2 zł.
 
Według rybaków na coraz lepsze wyniki połowów wpłynął nowoczesny sprzęt, który kupili za unijne dotacje. Jeszcze kilka lat temu śledzie trzeba było transportować ręcznie z łodzi na brzeg, teraz robią to specjalistyczne pompy, co znacznie skróciło czas rozładunku.
 
Sieci na śledzie zastawia wiosną na Zalewie Wiślanym większość z zarejestrowanych tam 83 załóg rybackich. Przy połowach, transporcie i sprzedaży ryb oraz we własnych smażalniach pracują często całe rodziny.
 
Od kilku lat śledzie stają się główną atrakcją kulinarną gmin położonych nad Zalewem. Lokalna Grupa Rybacka co roku organizuje z myślą o turystach "Święto śledzia". Podczas festynu można spróbować miejscowych przysmaków z ryb, w tym tzw. moskalików i śledzi po fromborsku, czyli w zalewie octowo-oliwnej.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu