Jakość żywności pod nadzorem jednej inspekcji

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-05-2021,8:10 Aktualizacja: 07-05-2021,8:14
A A A

Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych zwiększyła efektywność kontroli. W 2020 r. sprawdzono 1,7 tys. podmiotów.

- Po blisko rocznym funkcjonowaniu zwiększonego zakresu działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obserwujemy jej większą efektywność. Połączenie zadań przyczyniło się do efektywniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w produkcji i obrocie żywności, z uwagi na szybszy przepływ informacji i ujednolicenie procedur kontrolnych - podkreślił Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa.

bezpieczeństwo żywnościowe ue, pandemia koronawirusa, strategii Od pola do stołu

Żywności nie może zabraknąć. Komisja przygotowuje "plan awaryjny"

Komisja Europejska planuje wprowadzić mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe, tzw. plan awaryjny. Ma zapewnić mieszkańcom UE bezpieczeństwo dostaw żywności na wypadek kryzysu np. epidemii. Do 3 maja zainteresowani mogą wypełnić ankietę,...

Przypomniał, że od 1 lipca 2020 r. IJHARS przejęła od Inspekcji Handlowej nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym, w tym w sklepach i hurtowniach, na targowiskach, w placówkach gastronomicznych/cateringu i sklepach internetowych.

IJHARS kontroluje ponadto prawidłowości oznakowania i wykorzystania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nadzoruje obrót detaliczny paszami dla zwierząt i kontroluje oznakowania żywności GMO.

Obecne uprawnienia umożliwiają tej Inspekcji sprawdzanie jakości handlowej żywności na 3 etapach - u producentów (czym inspekcja zajmowała się przed 1 lipca 2020 r.) oraz dodatkowo w sklepach i lokalach gastronomicznych.

Wyniki kontroli IJHARS za 2020 r. przedstawił Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jak mówił, w 2020 r. IJHARS podczas planowych kontroli (obejmujących wszystkie województwa w kraju) skontrolowała ponad 1700 podmiotów działających na rynku spożywczym.

eksport żywności, produkty rolno-spożywcze, Grzegorz Puda, pandemia koronawirusa

Polski handel żywnością ma się dobrze mimo pandemii

Pandemia Covid-19 nie załamała eksportu produktów rolno-spożywczych. W 2020 roku wartość ich wywozu z Polski wzrosła o 7 proc. do 34 mld euro - mówił Grzegorz Puda, minister rolnictwa podczas debaty inaugurującej VII edycję...

- Zakres tematyczny kontroli ustalono na podstawie analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa, która obejmowała wyniki dotychczasowych kontroli i stwierdzane nieprawidłowości, udział poszczególnych grup produktów w rynku (w tym wielkość spożycia i znaczenie w diecie) oraz propozycje zgłoszone przez inne instytucje - tłumaczył.

Sprawdzono jakość handlową pieczywa, przetworów warzywnych, napojów bezalkoholowych, tłuszczów do smarowania, piwa, jaj, mięsa i jego przetworów, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, wina, wyrobów garmażeryjnych, olejów roślinnych (w tym oliwy z oliwek), ziół i przypraw, przetworów zbożowych, przetworów rybnych, przetworów mlecznych, miodu, fermentowanych napojów winiarskich, dań dla dzieci, a także świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków.

Zweryfikowano ponadto oznakowanie soków i nektarów, syropów owocowych, cukru, wyrobów mlekopodobnych oraz słonych przekąsek.

ministerstwo rolnictwa, promocja produktów rolno-spożywczych, strategia Od pola do stołu

Promocja żywności ma być skuteczniejsza. Trwają konsultacje

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w ramach przeglądu unijnej polityki promocji produktów rolno-spożywczych. Potrwają do 23 czerwca - informuje ministerstwo rolnictwa. Celem konsultacji jest wysłuchanie opinii publicznej na...

Stwierdzono, że 1,5 proc. partii artykułów rolno-spożywczych nie odpowiadało deklarowanym cechom organoleptycznym, czyli mniej więcej tyle, co rok wcześniej; 14,4 proc. partii wyrobów zbadanych laboratoryjnie posiadało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami o jakości handlowej lub z deklaracją producenta (podobnie jak w 2019 r.).

- 21,9 proc. skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych, w porównaniu do 2019 r. ich udział zwiększył się o 1,6 p.p.; 13 proc. skontrolowanych partii świeżych owoców i warzyw było niewłaściwie oznakowanych, a 0,6 proc. partii nie spełniało wymagań jakościowych; 10,7 proc. skontrolowanych partii ziemniaków było niewłaściwie oznakowanych, przy czym wszystkie partie spełniały wymagania jakościowe, w porównaniu do kontroli z 2019 r. udział nieprawidłowości w zakresie znakowania zmniejszył się aż o 21,5 p.p. (w 2019 r. wynosił 32,2 proc.) - poinformował Romaniuk.

W pierwszym kwartale br. IJHARS sprawdzał jakość handlową przetworów warzywnych, koncentratów spożywczych (majonezy, musztardy, sosy) i jaj. Ogółem skontrolowano 490 podmiotów, w tym 366 sklepów i 124 producentów.

Z kontroli wynika, że 1,6 proc. partii artykułów rolno-spożywczych nie odpowiadało deklarowanym cechom organoleptycznym; 12,7 proc. partii wyrobów zbadanych laboratoryjnie posiadało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami o jakości handlowej lub z deklaracją producenta; 36,2 proc. skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement