Ile miodu w "miodzie"? Inspektorzy ocenili jakość handlową

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
21-02-2023,10:40 Aktualizacja: 21-02-2023,10:45
A A A

Rolnicy prowadzący działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego zostali m.in. skontrolowani przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która wzięła pod lupę miód i znakowanie produktów na bazie miodu (złożonych także z innych składników).

Jeśli chodzi o cechy organoleptyczne, sprawdzono 141 partii. Z uwagi na nietypowe cechy sensoryczne (smak, zapach, barwę) zakwestionowano 8 (5,7 proc.).

pszczelarstwo, zbiory miodu, Podkarpacie, Tadeusz Dylon

Pszczelarze zebrali więcej miodu niż przed rokiem

Średnio 22 kg miodu z ula zebrali w tym roku pszczelarze z Podkarpacia. Kończący się sezon był lepszy niż poprzedni - powiedział Tadeusz Dylon, prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie. Pszczelarzom szczególnie sprzyjała...

Badania laboratoryjne parametrów fizykochemicznych objęły 158 partii miodu, z czego 18 zakwestionowano (11,4 proc.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawyżonej zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF), obecności dekstryn skrobiowych i zaniżonej wartości liczby diastazowej.

"Analizę pyłkową wykonano w 81 partiach miodu, z czego 18 zakwestionowano (22,2 proc.). Nie potwierdzono pochodzenia botanicznego miodów deklarowanych jako odmianowe (ze względu na brak przewagi pyłku przewodniego wskazującego na daną odmianę), a także ich polskiego pochodzenia (z uwagi na obecność ziaren pyłku roślin obcych dla naszej strefy klimatycznej)" - wskazuje w raporcie IJHAR-S.

W zakresie oznakowania zweryfikowano 284 partie (223 miodu i 61 produktów na bazie miodu), z czego w 114 stwierdzono nieprawidłowości (75 w partiach miodu - 36,6 proc. i 39 produktów na bazie miodu - 63,9 proc.).
Dotyczyły m.in.:

  • braku wskazania w nazwie miodu jego rodzaju
  • deklarowania nieprawidłowej odmiany, której nie potwierdziła analiza pyłkowa
  • użycia niewłaściwej nazwy dla produktów złożonych z miodu i różnych składników (np. syropu daktylowego, owoców czy ziół) przez użycie w nazwie określenia "miód" (w tym wyróżnienie go większą czcionką) z uwagi na definicję miodu jako nazwy prawnej zarezerwowanej dla produktu jednoskładnikowego, niezawierającego dodatków
  • braku nazwy opisowej lub użycia nazwy uniemożliwiającej konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru produktów na bazie miodu i odróżnienie ich od innych produktów, z którymi mogą zostać pomylone
  • braku podania w nazwie i wykazie składników produktów na bazie miodu informacji o formie zastosowanych składników (np. liofilizowane, w proszku)
  • sugerowania specjalnych właściwości miodu przez stosowanie określenia "naturalny"
  • braku wskazania obowiązkowej informacji o kraju pochodzenia miodu
  • podawania niezgodnie z przepisami danych producenta oraz informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości nominalnej

Ogółem kontrolą Inspekcja objęła 119 podmiotów: 72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu