Europa
RSS- 
            
              15-07-2020,11:15
Owady zapylające wciąż nie są pod właściwą ochroną
                W minionych dziesięcioleciach zmniejszyła się liczebność i różnorodność gatunków dzikich owadów zapylających w UE, które przyczyniają się bardzo do zwiększenia ilości i poprawy jakości żywności - ustalił Europejski Trybunał Obrachunkowy. - 
            
              09-07-2020,13:10
Pandemia zmienia gusta konsumentów? Jemy więcej owoców i warzyw
                Tylko w Niemczech obroty w sektorze świeżej żywności wzrosły do 6,8 mln euro w marcu, co stanowiło wzrost o 15 proc. Zaobserwowano także wzrost liczby konsumentów kupujących produkty lokalne i ekologiczne. - 
            
              08-07-2020,13:10
Sektor wina dostanie nadzwyczajne wsparcie
                Sektor winiarski jest jednym z sektorów rolno-spożywczych, które najbardziej ucierpiały w wyniku pandemii ze względu na zamknięcie restauracji i barów w całej Unii Europejskiej. Konsumpcja domowa nie zrekompensowała spadku popytu. - 
            
              06-07-2020,14:25
Największa rzeźnia w kraju nie zostanie szybko otwarta
                Koronawirusa wykryto u ponad 1,5 tys. z ponad 7 tys. pracowników rzeźni w Rheda-Wiedenbrueck. Firma zatrudnia przede wszystkim mieszkających zwykle w zatłoczonych tanich kwaterach obywatelach państw wschodniej i południowo-wschodniej części UE. - 
            
              04-07-2020,8:00
Producenci oliwy stracili miliardy z powodu pandemii koronawirusa
                Włoskiej oliwy nie kupowały lokale gastronomiczne i ośrodki agroturystyczne, zamówienia spadły drastycznie w czasie wielotygodniowego zamknięcia kraju i restrykcji. Odnotowano też poważne problemy z eksportem w czasie kryzysu epidemicznego. - 
            
              29-06-2020,13:50
Ekstremalna pogoda szkodzi lasom
                Ekstremalna susza i upały w najbliższej przyszłości będą coraz częstsze. Jest to związane ze zmianami klimatu. Oznacza to, że konieczna będzie odnowa lasów przy wykorzystaniu gatunków, które są szczególnie odporne na suszę.