Zbiory warzyw dla przetwórstwa najniższe od wielu dekad

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-12-2018,11:30 Aktualizacja: 11-12-2018,11:48
A A A

Produkcja mrożonych warzyw w dużych przedsiębiorstwach - od lipca do października - zmniejszyła się łącznie o 20 proc., a marynat warzywnych o 33 proc. - wynika z najnowszych danych GUS.  

Zdaniem analityków PKO Banku Polskiego wyniki te mogą w dużej mierze odzwierciedlać, jak wyglądać będzie produkcja w całym sezonie 2018/19. Zwykle bowiem w tym okresie wytwarza się blisko połowę mrożonych warzyw.

warzywa, zbiory warzyw, ceny warzyw, susza rolnicza, cebula, marchew, kapusta

Przez suszę warzywa są droższe niż w ubiegłych latach

Rosnące ceny krajowych warzyw spod osłon uruchomiły import z Hiszpanii. Na razie sprzedawane są cukinie w cenie 4,5-5,5 zł/kg; bakłażany - 5-6 zł/kg i papryka żółta i pomarańczowa w cenie 5-7 zł/kg. Niekorzystne warunki pogodowe wpłynęły na...

Według wrześniowego szacunku GUS tegoroczna produkcja warzyw gruntowych w kraju zmniejszyła się w skali roku o 9 proc., co może sugerować większe dostawy na rynek świeżych niż do przetwórstwa.

Mniejsza produkcja przekłada się na wzrost cen mrożonych warzyw. Największy wzrost odnotowano w przypadku cebuli, której udział w strukturze krajowej wytwórczości jest istotny.

Według IEG Vu pod koniec listopada była 2-krotnie droższa niż przed rokiem (0,73 euro/kg) i najdroższa od co najmniej 7 lat. Stawki wspiera również mniejsza produkcja w UE.

Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw ocenia tegoroczne zbiory warzyw we Wspólnocie jako najgorsze dla przetwórstwa w ostatnich 40 latach.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu