Rynek eko bije rekordy. Do czołówki wciąż nam jednak daleko

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
16-02-2015,15:40 Aktualizacja: 16-02-2015,16:08
A A A
W 2015 roku rynek żywności ekologicznej w Polsce wzrośnie aż o 130 mln zł i osiągnie wartość około 770 mln zł w cenach detalicznych.
 
Dynamika rozwoju tego sektora rośnie z roku na rok i już za 2 lata jego wartość powinna przekroczyć miliard zł - wynika z analizy Spółki Bio Planet, lidera w produkcji i dystrybucji produktów ekologicznych w Polsce. 
 
Jeżeli taka tendencja będzie utrzymywać się przez najbliższe lata, to już w 2022 roku branża eko może osiągnąć procent ogólnego rynku spożywczego. Do światowej czołówki wciąż nam jednak wiele brakuje.
 
- W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej rynek produktów rolnictwa ekologicznego to ok. 2-6 proc. rynku spożywczego. W Polsce w 2015 roku zbliżymy się dopiero do 0,33 proc. - mówi Sylwester Strużyna, prezes Zarządu Bio Planet S.A.
 
- W nadchodzących latach spodziewamy się jednak systematycznego wzrostu rynku tych produktów. Zwiększenie popytu będzie wynikać przede wszystkim z obniżenia cen towarów, wynikający z malejących kosztów podmiotów produkcyjnych i dystrybucyjnych - dodaje. 
 
Jak wynika z prognoz Bio Planet S.A. liczba specjalistycznych sklepów ekologicznych w 2015 wzrośnie z 700 do około 750. Najwięcej nowych punktów powstanie w dużych miastach, gdzie trendy żywieniowe zmieniają się szybciej niż w mniejszych aglomeracjach. 
 
Już dziś widać, że Polacy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne i naturalne. Przez rok na taką żywność jedna osoba wydaje około 4 euro. To wciąż jednak niewiele w porównaniu z innymi krajami, gdzie wydatki na te towary sięgają nawet 195 euro.
Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu