Poznano genom jęczmienia sprzed 6 tysięcy lat

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
21-07-2016,13:25 Aktualizacja: 21-07-2016,14:13
A A A

Międzynarodowy zespół badaczy po raz pierwszy zsekwencjonował genom jęczmienia z okresu chalkolitu, czyli sprzed 6 tys. lat. To najstarszy do tej pory zrekonstruowany genom roślinny - czytamy w artykule opublikowanym w "Nature Genetics".

Naukowcom udało się poznać genom jęczmienia odkrytego w czasie wykopalisk w Jaskini Yoram na Pustyni Judzkiej, w środkowym Izraelu.

Miejsce było użytkowane przez ludzi przez krótki okres, być może jako czasowe schronisko.

zboża, korzenie, trawy, naukowcy, USA, zwiększenie odporności upraw na niedobór wody, Stanford University

Zboża potrafią odpowiednio zareagować na suszę

Rośliny z rodziny traw - w tym także zboża - drastycznie zmieniają strukturę swoich korzeni podczas suszy, aby zachować dostęp do wody - informuje pismo "PNAS". Jak wykazali naukowcy ze Stanford University, w okresie suszy trawy wdrażają...
W czasie wykopalisk odkryto również dziesiątki tysięcy innych szczątków roślinnych. Pracami archeobotanicznymi kierował Ehud Weiss z Uniwersytetu Bar-Ilan w Izraelu.

Pradziejowy jęczmień okazał się bardzo podobny do dzisiejszego, jaki rośnie w południowej części Lewantu (obszaru obejmującego tereny dzisiejszej Syrii, Libanu, Izraela, Jordanii i Autonomii Palestyńskiej).

Tereny Lewantu znane są jako centrum rozwoju rolnictwa. Zdaniem badaczy stwierdzenie tego podobieństwa jest dowodem na to, że do udomowienia zboża doszło w Dolinie Górnego Jordanu. Spośród pradziejowych roślin do tej pory udało się zrekonstruować jedynie genom kukurydzy.

- Materiał genetyczny zachował się przez tysiąclecia w bardzo dobrym stanie, dzięki ekstremalnie suchemu klimatowi panującemu w regionie - wyjaśnia Ehud Weiss.

Część odkrytego zboża poddano badaniu radiowęglowemu, w celu określenia jego wieku, a z pozostałej pozyskano DNA.

Już 10 tys. lat temu na obszarze Żyznego Półksiężyca, czyli w pasie urodzajnej ziemi ciągnącym się od Mezopotamii do Egiptu, uprawiano pszenicę i jęczmień. To stamtąd udomowione gatunki zbóż rozpowszechniły się w Europie, Azji i Północnej Afryce.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement