Każdy rolnik powien znać kategorię agronomiczną gleby

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: DR INŻ. ARKADIUSZ ARTYSZAK | REDAKCJA@AGROPOLSKA.PL
12-01-2015,8:35 Aktualizacja: 16-01-2015,13:34
A A A

Aby prawidłowo ustalić potrzeby wapnowania oraz ocenić na podstawie liczb granicznych klasę zawartości przyswajalnego potasu i magnezu w glebie, trzeba znać jej kategorię agronomiczną. Część rolników ma kłopot z jej określeniem.

Kategorię agronomiczną gleby wyróżnia się na podstawie jej składu granulometrycznego, czyli zawartości najdrobniejszych części gleby tzw. części spławialnych (cząstek o średnicy mniejszej niż 0,02 mm) (tabela).

Do wyznaczenia grupy granulometrycznej można wykorzystać mapę podkładu geologicznego lub wypis z rejestru gruntów, gdzie obok klasy bonitacyjnej, znajduje się również informacja o grupie granulometrycznej. Można ją także określić w stacji chemiczno-rolniczej.

Tabela. Kryteria wyznaczania kategorii agronomicznej gleby

Kategoria agronomiczna

Grupa granulometryczna

Zawartości części spławianych (%)

Bardzo lekka

Piasek luźny, piasek słabo gliniasty, piasek luźny i słabo gliniasty pylasty

Do 10

Lekka

Piasek gliniasty, piasek gliniasty pylasty, pył zwykły

11-20

Średnia

Glina lekka, glina lekka pylasta

21-35

Ciężka

Glina średnia i ciężka, pył ilasty, ił pylasty

Ponad 36

Źródło: Łabętowicz 2002

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu