Unia Europejska eksportuje coraz więcej wieprzowiny. Kierunek Azja

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-10-2015,9:10 Aktualizacja: 07-10-2015,10:12
A A A

Komisja Europejska poinformowała, że w pierwszych siedmiu miesiącach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 1 671 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 5,2 proc. więcej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży dominowały podroby i tłuszcze (757 tys. ton) oraz mięso mrożone (720 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7 i 37 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.

dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, komisja europejska, rynek mięsa

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny pod koniec roku?

Komisja Europejska potwierdziła, że nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie prawdopodobnie uruchomiony dopiero pod koniec roku, ze względu na spodziewany wzrost sprzedaży mięsa w okresie przedświątecznym. Bruksela wciąż...

Najbardziej w górę poszedł jednak wywóz świeżego mięsa (37 proc. do 71 tys. ton), a spadła sprzedaż żywca kiełbas i przetworów wieprzowych (12 proc. do 96 tys. ton) oraz żywca (9 proc. do 9,8 tys. ton).

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE od stycznia do lipca były kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Korea Południowa, Hongkong i Filipiny. Niemal zerowy był z kolei eksport do Rosji, co wynikało oczywiście z embarga wprowadzonego przez władze w Moskwie.

W omawianym okresie najwięcej towarów wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów najbardziej spadła sprzedaż z Polski i Włoch.

Państwa UE zakupiły natomiast 20,5 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (14,3 tys. ton). Najważniejszym dostawcą towarów była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2022

Hoduj z głową świnie:

-Stagnacja na rynku

-Co nowego w branży?

-Udział włókna w paszy dla świń

-Zasady uboju z konieczności

-Tuczarnia w miejsce obory

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2022

Hoduj z głową bydło:

-Produkuj mleko A2

-Jakie buhaje A2A2?

-Separat na legowiskach

-Lizawki-niezbędny dodatek?

-Rozród stada jak w zegarku

 

PRENUMERATA