Tuczniki na VEZG droższe o 5 centów!
Cena tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG w końcu wzrosły. Tuczniki kosztują obecnie 1,25 euro. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 16 lutego wg NBP (4,4916) jest to 5,61 zł za kg wbc.
Hodowcy i producenci tuczników czekali na tę informację od 10 tygodni, kiedy to po raz ostatni, aż do dzisiaj tj. 16 lutego, odnotowano minimalny wzrost na giełdzie VEZG.
Cena tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG w końcu wzrosła. Tuczniki kosztują obecnie 1,25 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 16 lutego wg NBP (4,4916) jest to 5,61 zł za kg wbc.
Hodowcy świń mogą składać wnioski o pomoc do ARiMR
- Na niemieckim rynku trzody chlewnej asortyment świń gotowych do uboju jest coraz mniejszy. Dostępne ilości znajdują nabywców szybciej niż dotychczas. Efektem nowego tygodnia uboju są rosnące ceny - czytamy w komunikacie VEZG.
Zakłady mięsne w Niemczech ostatni raz płaciły taką stawkę za tuczniki 22 września 2021 roku.
Wzrost cen tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" był oczekiwany przez polskich hodowców. Na tę możliwość wskazywały dwa ostatnie notowania tzw. małej giełdy.
VEZG informuje, że podobnie jak tuczników, zakłady mięsne poszukują także macior rzeźnych. W nowym tygodniu ubojowym należy się więc spodziewać wzrostu cen tych zwierząt.
Cena tuczników w wysokości 1,25 euro za kg wbc będzie obowiązywała od 16 do 23 lutego.
-
Dłuższy tucz może mieć negatywne konsekwencje
-
Tuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni
-
VEZG 17 kwietnia. Czy cena w końcu ulegnie zmianie?
-
Jakie ruszta są najlepsze dla świń?
-
Import żywca wieprzowego może ograniczyć wzrost cen tuczników
-
Raport ASF. Rośnie liczba ognisk u dzików
-
Cena tuczników w Polsce rośnie, w przeciwieństwie do Niemiec
-
ASF w Polsce. Hodowcy wyciągają wnioski
-
VEZG 10 kwietnia. To już 6 tydzień bez zmiany cen
-
Ministerstwo rolnictwa milczy w sprawie produkcji trzody chlewnej
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?