Dramat. Ceny trzody chlewnej niższe o ponad 20 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-12-2014,11:50 Aktualizacja: 16-01-2015,14:40
A A A

Zazwyczaj okres świąteczny przynosił małe podwyżki cen skupu trzody chlewnej. W tym roku jest inaczej. Od połowy października, niemal z każdym tygodniem, kilogram żywca wieprzowego był coraz tańszy.

Według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jeszcze w 43. tygodniu bieżącego roku, tj. od 19 do 26 października za żywiec w klasie S producenci trzody chlewnej otrzymywali ok. 4,6 zł/kg.

Niestety z każdym tygodniem, aż do okresu bezpośrednio poprzedzającego święta, tj. do 14 grudnia cena nieustannie malała. Największe spadki odnotowano na przełomie listopada i grudnia, kiedy to za kg żywca w klasie S rolnicy otrzymywali już 4,24 zł/kg. Na dzień 14 grudnia było to już tylko 4,11 zł/kg.

Jeszcze gorzej jest w innych klasach mięsności. W połowie grudnia w klasie E za kg żywca zakłady mięsne płaciły 4,05 zł, w klasie U 3,75 zł, w klasie R 3,5 zł, w klasie O 3,09 zł, a w klasie P cena spadła poniżej trzech zł i wynosiła 2,94 zł.

Dla porównania - w tym samym czasie w zeszłym roku ceny żywca były o ponad 22 proc. wyższe dla poszczególnych klas. 15 grudnia 2013 r. w klasie S hodowcy otrzymywali 5,33 zł/kg, w klasie E 5,24 zł/kg, w klasie U 4,99 zł/kg w klasie R 4,77 zł/kg, w klasie O 4,44 zł/kg, a w klasie P 4,14 zł/kg.

Według notowań MRiRW na dzień 14 grudnia średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą, obliczane na podstawie cen za żywiec wg masy poubojowej ciepłej (MPC), przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78), w całym kraju wynosiły 4,08 zł/kg.

W poszczególnych regionach kształtowały się następująco: w Polsce północnej 4,19 zł/kg, środkowo-wschodniej 4,08 zł/kg, południowo-wschodniej 4,16 zł/kg, a zachodniej 4 zł/kg.

W tym samym czasie poubojowa cena mięsa wieprzowego w klasie E wynosiła 5,43 zł/kg i była o 3 proc. niższa niż tydzień wcześniej 7 grudnia, kiedy to zakłady płaciły 5,6 zł/kg. Dla porównania - w połowie grudnia 2013 r. wynosiła ona 7,03 zł/kg.

Skup trzody chlewnej w MPC oraz w żywej wadze

Klasa

MPC* (zł/kg)

Żywiec (zł/kg)

Roczna zmiana w procentach

2014-12-14

2013-12-15

2014-12-14

2013-12-15

Klasa S

5 430

7 039

4,11

5,33

-22,8

Klasa E

5 340

6 922

4,05

5,24

-22,9

Klasa U

4 910

6 538

3,75

4,99

-24,9

Klasa R

4 555

6 198

3,50

4,77

-26,5

Klasa O

3 992

5 728

3,09

4,44

-30,3

Klasa P

3 254

5 305

2,54

4,14

-38,7

*MPC - masa poubojowa ciepła

Według notowań MRiRW niższe są także targowiskowe ceny prosiąt, choć ich spadek nie jest tak znaczny, jak w przypadku tuczników. W połowie grudnia średnio wynosiła ona 152,48 zł i była o 6,3 proc. niższa niż w tym samym czasie w 2013 r., kiedy to prosięta kosztowały 162,78 zł za sztukę.

Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu