Polacy blokują hodowców świń, ale … chcą jeść polskie mięso

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-09-2025,9:40 Aktualizacja: 10-09-2025,9:40
A A A

Polacy chcą polskiej wieprzowiny, ale nie chcą hodowli świń w polskich wsiach.

Z badań CBOS wynika, że aż 79% Polaków stara się kupować żywność wyprodukowaną w Polsce.

Konsumenci podkreślają, że kraj pochodzenia ma dla nich duże znaczenie. Jednak patriotyzm konsumencki często kończy się na sąsiednim gospodarstwie.

Z ankiety Gobarto Hodowca, przeprowadzonej wśród 517 rolników w pierwszym półroczu 2025 r., wynika, że co piąty producent wieprzowiny uznaje protesty mieszkańców za największą barierę w rozwoju gospodarstwa.

asf, ognisko ASF u świń, trzoda chlewna, strefa czerwona, strefa różowa, strefa niebieska, dziki, ognisko ASF, KE

Ognisko ASF potwierdzone. To już 17. w tym roku

17. ognisko ASF zostało naniesione na mapę obrazującą występowanie tej choroby w Polsce przez Inspekcję Weterynaryjną. Gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko ASF nr 2025/17 jest położone w miejscowości Szychowice w gminie Mircze w...

Protesty mieszkańców blokują inwestycje

Obawy dotyczące zapachu, ruchu ciężarówek czy wpływu na krajobraz sprawiają, że lokalne społeczności sprzeciwiają się budowie nowych budynków inwentarskich.

Nierzadko nawet inwestycje spełniające surowe normy środowiskowe i bioasekuracyjne zostają wstrzymane przez formalne lub medialne protesty.

– Rolnicy chcą się rozwijać, mają plany i wiedzą, jak zdobyć finansowanie, ale często blokują ich długotrwałe procedury i sprzeciw sąsiadów – podkreśla Piotr Karnas, dyrektor ds. rozwoju trzody chlewnej w Gobarto Hodowca, dodając:

– Nawet prawidłowo przygotowana inwestycja może zostać zablokowana z powodów emocjonalnych.

Blokowanie inwestycji to nie tylko problem pojedynczych gospodarstw. To także realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego Polski.

Likwidujemy stada świń

1. Kongres Produkcji Świń, produkcja świń, trzoda chlewna, K2 Agro, Cukrownia Żnin, ASF, bioasekuracja, hodowcy świń

1. Kongres Produkcji Świń. Duża dawka wiedzy i atrakcje dla hodowców

Prelekcje ekspertów, nowoczesne rozwiązania dla produkcji świń, loteria z nagrodami, a także bal branżowy i program dla osób towarzyszących. To wszystko podczas jednego wydarzenia. 1. Kongres Produkcji Świń odbędzie się 9-10....

Według ARiMR w pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano aż 2 707 stad świń. Tymczasem w 2024 r. do Polski sprowadzono ponad 8,4 mln tych zwierząt.

Zamiast wspierać rodzimych hodowców, rynek napędza zyski zagranicznych producentów.

Przykładowa inwestycja w budynek na 2 tys. tuczników mogłaby dostarczyć nawet 560 ton mięsa rocznie, co wystarczyłoby na potrzeby 14 tys. konsumentów.

Zablokowanie takiej produkcji oznacza konieczność uzupełniania braków importem.

Polska wieprzowina kontra import

Jeśli lokalne społeczności nadal będą skutecznie blokować rozwój gospodarstw, polska wieprzowina może zostać wyparta przez mięso z zagranicy.

Dla konsumentów będzie to oznaczać uzależnienie od importu, a dla rolników upadek kolejnych hodowli.

– Blokowanie krajowych inwestycji to działanie na własną szkodę, państwa i konsumentów – podsumowuje Piotr Karnas z Gobarto Hodowca.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2025

Hoduj z głową świnie:

-Dobrze żywić, znaczy kontrolować

-Co się dzieje w świńskim świecie?

-Polska też ma swoją giełdę tuczników

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2025

Hoduj z głową bydło:

-Zwalczanie mastitis w wielkotowarowych stadach

-Bolusy wapniowe w prewencji hipokalcemii?

-Żywienie latem. Ograniczmy ten stres.

PRENUMERATA