Chiny odbudują pogłowie świń w ciągu 5 lat?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-08-2020,9:55 Aktualizacja: 10-08-2020,9:55
A A A
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje, że produkcja wieprzowiny w Chinach powróci do poziomów z 2017 r. w ciągu najbliższych 5 lat. Za drastyczny spadek pogłowia trzody chlewnej w tym kraju odpowiada wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
Produkcja wieprzowiny w Chinach została mocno ograniczona w wyniku rozprzestrzenienia się ASF w stadach świń. Według najnowszych prognoz powróci ona do pierwotnego stanu do 2025 lub 2026 r.
 
W tym celu chińscy hodowcy sprowadzają duże partie świń z Europy, które mają posłużyć do odbudowy pogłowia stada podstawowego. 
 
ognisko ASF, trzoda chlewna, wirus asf, afrykański pomór świń, świnie, GLW, warchlaki, lochy, tuczniki,

Mamy już 41 ognisk ASF. Kolejne 3 w małych gospodarstwach

Główny lekarz weterynarii poinformował o wyznaczeniu trzech kolejnych ognisk ASF na terytorium Polski. Wszystkie wybuchły w woj. lubelskim. Ogniska ASF nr 39., 40. i 41. zostały potwierdzone na podstawie wyników badań z dnia 6...
Budują również nowoczesne piętrowe chlewnie, które spełniają najwyższe wymagania bioasekuracji. 
 
Eksperci z FAO przewidują, że produkcja wzrośnie także w Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Z kolei w Unii Europejskiej spadnie o 3% ze względu na problemy ze spełnieniem przepisów dotyczących ochrony środowiska oraz wynikających z uwarunkowań społecznych, informuje portal euromeatnews.com.
 
Jednocześnie jest oczekiwany wzrost cen. Jednak nie osiągną one poziomu obserwowanego w 2019 roku. 
 
Na wzrost cen będą wpływały rosnące dostawy i skala obecnego chińskiego popytu importowego, który utrzymuje się powyżej poziomu odnotowanego w 2017 r.
 
Zdaniem ekspertów w ciągu najbliższych 10 lat światowa produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 16%.
 
Jednocześnie w Unii Europejskiej nastąpi spadek konsumpcji wieprzowiny. Zostanie ona zastąpiona przez drób, który jest tańszy i postrzegany jako zdrowszy.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu