Odtwarzają ginącą rasę kóz. Do rolników trafiło 200 matek

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Alfred Kyc PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-11-2021,14:05 Aktualizacja: 18-11-2021,14:08
A A A

Ginącą rasę kóz karpackich od kilkunastu lat odtwarza Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Odrzechowej koło Sanoka (woj. podkarpackie). Z tego ośrodka do polskich hodowców trafiło już ponad 200 kóz-matek.

Jak zaznaczył Władysław Brejta, prezes firmy koza karpacka jest starą, polską rasą. - Na przełomie XIX i XX wieku występowała na terenach górskich, m.in. na Podkarpaciu. Później została wyparta z hodowli przez napływ bardziej wydajnych ras szlachetnych - powiedział.

kozie mleko, koza, Oligosacharydy, mieszanki dla niemowląt, Harsharn gill

Kozie mleko to samo zdrowie

Sztuczne mieszanki dla niemowląt, czyli tzw. mleka modyfikowane, oparte na mleku kozim mają podobne właściwości prebiotyczne do mleka matki i mogą odgrywać ważną rolę we wspieraniu prawidłowej funkcji jelit u dzieci. Mleko ludzkie zawiera bardzo...

Przypomniał, że w 2005 roku odnaleziono w Polsce dwa, prawdopodobnie ostatnie, gniazda kozy karpackiej. Zostały przez ośrodek zakupione wraz z przychówkiem. Nieco później kupiono jeszcze kozła i 9 kóz w ogrodzie zoologicznym we Wrocławiu.

Ekspert dodał, że obecnie stado w Odrzechowej liczy prawie 50 sztuk, w tym 35 matek i pięć kozłów. - Z ośrodka w Odrzechowej w ciągu ostatnich lat w ramach programu ochrony zasobów genetycznych do hodowców w całej Polsce trafiło już ponad 200 kóz-matek – podkreślił.

W Odrzechowej odtwarza się odmianę białą kóz karpackich. Natomiast odmiana barwna tej rasy dość powszechnie występuje np. w Rumunii czy na Ukrainie. Koza karpacka cechuje się dużą odpornością, zdrowotnością i długowiecznością. Doskonale sprawdza się w trudnych warunkach górskich. Jest niewybredna w doborze pasz. Mleczność w trakcie ośmiomiesięcznej laktacji wynosi średnio 500 kg mleka przy 4 proc. tłuszczu. Jej wydajność jest 50-60 proc. niższa, niż mleczność ras szlachetnych.
 



Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA