Zbliża się koniec dobrej passy na rynku mleka?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-12-2019,11:30 Aktualizacja: 10-12-2019,10:19
A A A

3 grudnia odbyła się kolejna aukcja na platformie Global Dairy Trade. Jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, przerwała ona dobrą passę notowań, która trwała od pięciu ostatnich sesji.

Aukcja z początku grudnia po raz pierwszy od 5 notowań zakończyła się na minusie. Ogólny indeks cenowy spadł o 0,5%.

Podobny spadek, jak przypomina PFHBiPM, odnotowano podczas notowań trzy miesiące temu 3 września.

Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 3467 USD/t. Wzrosty cen dotyczyły czterech kategorii produktów, z czego najwyższy był w przypadku kazeiny o 4,9%.

mleko, produkcja mleka, bydło mleczne, PFHBiPM, mleczarnie w Polsce, mleczarnie w UE, skup mleka, krowy mleczne

Ile mleka wyprodukowaliśmy w tym roku?

Skup mleka w październiku według Głównego Urzędu Statystycznego wyniósł 956,4 mln l. To o 1,6% więcej niż we wrześniu oraz o 1,9% więcej niż w październiku ubiegłego roku. W okresie od stycznia do października bieżącego roku, jak...

Największy spadek ceny był w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5,1%.

Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade z 3 grudnia 2019 r

  • kazeina podpuszczkowa +4,9% - cena 8047 USD/t
  • ser Cheddar +2,7% - cena 3797 USD/t
  • odtłuszczone mleko w proszku +1,9% - cena 3068 USD/t
  • maślanka w proszku +1,6% - cena 2846 USD/t
  • pełne mleko w proszku +0,1% - cena 3331 USD/t
  • bezwodny tłuszcz mleczny -5,1% - cena 4840 USD/t
  • masło -4,9% - cena 3983 USD/t
  • laktoza - nie była oferowana
  • serwatka w proszku - nie była oferowana

"Przez ostatnie pięć notowań indeks cenowy utrzymywał się na plusie, co dawało nadzieję, że ceny w Polsce również będą utrzymywać trend wzrostowy. Już w połowie grudnia GUS opublikuje ceny surowca za miesiąc listopad, będzie można sprawdzić jak światowa sytuacja wpłynie na nasz krajowy rynek" czytamy w komunikacie PFHBiPM podsumowującym ostatnie notowanie Global Dairy Trade.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA