Po kilku latach spadków rośnie produkcja wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-04-2015,11:50 Aktualizacja: 02-04-2015,12:50
A A A
W 2014 roku w krajach Unii Europejskiej wyprodukowano 7 mln 546 tys. ton mięsa wołowego. To o 2,1 proc. więcej niż rok wcześniej.
 
Tak wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej, na który powołuje się FAMMU/FAPA. Zwyżka wytwórczości - po kilku latach systemtycznego spadku - to efekt większego pogłowia krów mlecznych, a tym samym większej podaży zwierząt w rzeźniach. 
 
Ponadto więcej bydła mlecznego trafiało do uboju z powodu spadków stawek na rynku mleka, a także ze względu na ograniczenie produkcji ponad kwotę w sezonie 2014/2015. 
 
Eksperci dodają, że niższe ceny pasz oraz ich dobra jakość sprzyjały też wzrostowi wagi ubijanych zwierząt. W 2014 r. ich liczba w nowych krajach UE wzrosła o 10 proc., a tymczasem w "starej 15"  tylko o 1,2 proc.  
 
Jak prognozuje Komisja Europejska w 2015 r. produkcja netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie zwiększy się o kolejne 1,5 proc. do 7 mln 658 tys. ton. 
 
Unijny eksport mięsa wołowego zwiększył się przed rokiem aż o 29 proc. (46 tys. ton) do 207 tys. ton. To wynik silnego popytu płynącego z Hongkongu, zachodnich Bałkanów oraz Filipin (nowy rynek zbytu). 
 
Perspektywy sprzedaży w br. wyglądają równie obiecująco, m.in. za sprawą otwierającego się rynku amerykańskiego na unijną wołowinę (na razie tylko dla Irlandii), a także powolne odblokowywanie się rynku tureckiego. KE oczekuje, że w 2015 roku unijny eksport wołowiny może osiągnąć 224 tys. ton. 
 
Z kolei do Wspólnoty trafiło w ub.r. 307 tys. ton wołowiny - o 1,1 proc. więcej niż w 2013 r. W tym roku przywóz ma spaść o 1 proc.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA