Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Centrum
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Wyniki oceny użytkowości mlecznej prowadzonej przez PFHBiPM w Regionie Oceny Centrum obejmują województwa łódzkie, mazowieckie, świętokrzyskie i małopolskie.
W RO Centrum oceniono łącznie 5 561 gospodarstw, w których znajdowało się 208 894,9 krów mlecznych.
Mleczne stada o najwyższej wydajności na Śląsku
Przeciętna liczba krów w gospodarstwie wynosi 38.
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Łączna ilość kg tłuszczu i białka wyniosła 668 kg.
Okres międzywycieleniowy wyniósł 427 dni, a wiek pierwszego wycielenia – 806 dni.
Wydajność mleczna ocenianych krów w woj. łódzkim była najwyższa w RO Centrum i wyniosła 8 960 kg mleka.
Wydajność mleczna w woj. mazowieckim wyniosła 8 956kg mleka, a woj. świętokrzyskim – 8 453 kg mleka.
Wydajność mleczna najniższa, zarówno w RO Centrum, jak i w całym kraju, była w Małopolsce. Wyniosła ona 6 403 kg mleka.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Kolejne spadki cen skupu bydła rzeźnego
-
Skup mleka w Polsce. Październik z wyraźnym wzrostem
-
Bluetongue. Choroba wciąż mocno się szerzy. Gdzie wybucha najwięcej ognisk?
-
Hodowcy apelują o wyższe dopłaty do buhajów. Koszty wzrosły nawet o 40%
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja potwierdziła 10 ognisk w Polsce!
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
-
Spadki cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
141 sztuk bydła w zakażonych stadach. Znamy szczegóły ostatnich ognisk BT
-
Choroby zwierząt ograniczają handel. Branża wołowiny pod presją mimo rekordów
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2025
-Hodowcy mają wpływ na cenę żywca
-Kompleksowo o żywieniu stada podstawowego - loszki. Część 1
-Nowa chlewnia z naciskiem na dobrostan
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




