Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Centrum
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Wyniki oceny użytkowości mlecznej prowadzonej przez PFHBiPM w Regionie Oceny Centrum obejmują województwa łódzkie, mazowieckie, świętokrzyskie i małopolskie.
W RO Centrum oceniono łącznie 5 561 gospodarstw, w których znajdowało się 208 894,9 krów mlecznych.

Mleczne stada o najwyższej wydajności na Śląsku
Przeciętna liczba krów w gospodarstwie wynosi 38.
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Łączna ilość kg tłuszczu i białka wyniosła 668 kg.
Okres międzywycieleniowy wyniósł 427 dni, a wiek pierwszego wycielenia – 806 dni.
Wydajność mleczna ocenianych krów w woj. łódzkim była najwyższa w RO Centrum i wyniosła 8 960 kg mleka.
Wydajność mleczna w woj. mazowieckim wyniosła 8 956kg mleka, a woj. świętokrzyskim – 8 453 kg mleka.
Wydajność mleczna najniższa, zarówno w RO Centrum, jak i w całym kraju, była w Małopolsce. Wyniosła ona 6 403 kg mleka.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Dopłaty na zakup czystorasowych byków Hodowcy składają wnioski
-
W Polsce co roku spada zapotrzebowanie na 41 mln litrów mleka
-
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
Produkcja mleka w UE w odwrocie, a Polska na fali wznoszącej
-
Eksport wołowiny z UE rośnie. Polska zyskuje na znaczeniu
-
Ograniczenie sortowania TMR-u, czyli Constant Feeding w praktyce
-
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
Skup mleka w maju wyższy niż w kwietniu
-
Odnotowano wzrost cen bydła w większości kategorii
-
Cena mleka w maju w Unii Europejskiej i w Polsce
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 3/2025
-Nie wystarczy tylko mieć szukarka
-Lato - trudny czas dla macior
-Bioasekuracja w praktyce, a nie na papierze
Hoduj z głową bydło 3/2025
-Cielęta i jałówki od nowa
-Przewodnik po nowoczesnych dodatkach
-Co trzeba wiedzieć o gumach strzykowych?
-
29-07-2025,10:00
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
24-07-2025,8:25
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-06-2025,14:30
Mleczna Gala 2025 za nami
-
17-06-2025,10:35
Najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa już pracuje
-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo