Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Centrum
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Wyniki oceny użytkowości mlecznej prowadzonej przez PFHBiPM w Regionie Oceny Centrum obejmują województwa łódzkie, mazowieckie, świętokrzyskie i małopolskie.
W RO Centrum oceniono łącznie 5 561 gospodarstw, w których znajdowało się 208 894,9 krów mlecznych.
Mleczne stada o najwyższej wydajności na Śląsku
Przeciętna liczba krów w gospodarstwie wynosi 38.
Oceniane krowy w RO Centrum wyprodukowały średnio 8 793 kg mleka o zawartości tłuszczu 364 kg (4,14%) oraz białka 304 kg (3,46%).
Łączna ilość kg tłuszczu i białka wyniosła 668 kg.
Okres międzywycieleniowy wyniósł 427 dni, a wiek pierwszego wycielenia – 806 dni.
Wydajność mleczna ocenianych krów w woj. łódzkim była najwyższa w RO Centrum i wyniosła 8 960 kg mleka.
Wydajność mleczna w woj. mazowieckim wyniosła 8 956kg mleka, a woj. świętokrzyskim – 8 453 kg mleka.
Wydajność mleczna najniższa, zarówno w RO Centrum, jak i w całym kraju, była w Małopolsce. Wyniosła ona 6 403 kg mleka.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Sztuczna inteligencja – nowe możliwości w zarządzaniu mastitis, poprawiające opłacalność produkcji mleka
-
Rynek mleka pod presją: nadpodaż, spadek cen i wyzwania dla polskich producentów
-
Wirus BTV jesienią szerzy się bardzo szybko. Mamy 15. ognisko choroby
-
To już 14 ognisk BTV w Polsce!
-
Spadek cen w skupie bydła nabiera tempa
-
Mleko tanieje, choć GUS nie podaje mocnych spadków cen
-
W skupie bydła przeważały spadki cen
-
O zdrowiu wymion podczas Międzynarodowej Konferencji StopMastitis
-
11. ognisko BTV w Polsce. Gdzie tym razem?
-
Choroba niebieskiego języka. Wybuchły kolejne 2 ogniska!
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 5/2025
-Jak nie zepsuć odchowu jałówek? Część 2
-Jakość pasz objętościowych to klucz do efektywnej produkcji mleka
-Znaczenie higieny udojowej w praktyce
-
30-10-2025,11:50
Nowa chlewnia z żywieniem na mokro i otwieranymi jarzmami porodowymi
-
27-10-2025,12:50
Nowoczesna tuczarnia w hali łukowej spełniająca najwyższe standardy dobrostanu
-
23-10-2025,11:15
1. Kongres Produkcji Świń zakończony sukcesem
-
22-10-2025,9:35
Sorgo – czy warto je uprawiać?
-
20-10-2025,12:00
O zdrowiu wymion podczas Międzynarodowej Konferencji StopMastitis
-
06-10-2025,14:30
Zautomatyzował żywienie bydła opasowego
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku




