Notowania bydła ogółem w ciągu ostatnich dwóch notowań wzrosły do wartości 12,81 zł za kg. Oznacza to łączny wzrost cen o 5%.
W ostatnich dwóch notowaniach ceny bydła ogółem wzrosły łącznie o 5%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny bydła ogółem w ostatnich dwóch notowaniach wzrosły łącznie o 5%. Największe podwyżki odnotowano w kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy, które w tym czasie podrożało o niemal 12%.
W Polsce w okresie od 21 do 27 kwietnia producenci za bydło ogółem otrzymywali średnio 12,49 zł za kg wagi żywej, czyli o 2,5% więcej niż przed tygodniem. Jednocześnie żywiec wołowy kosztował tyle samo co przed miesiącem oraz o ponad 26% więcej niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 13,15 zł za kg.
Główną zaletą enzymatycznej alkalizacji zbóż jest możliwość konserwacji mokrego ziarna prosto z pola. Proces ten podnosi poziom białka i pH ziarna, zmniejszając ryzyko kwasicy i zwiększając wartość odżywczą paszy. Hodowcy bydła...
Było to o 10,2% więcej niż przed tygodniem i 2,4% niż przed miesiącem. Notowania te były jednocześnie o ponad 31% wyższe niż przed rokiem.
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 13,60 zł za kg. Cena ta była o 2,8% wyższa niż przed tygodniem i o 0,1% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 26,5% droższe niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 3,8% do wartości 13,28 zł za kg. Była ona o 1,7% niższa niż przed miesiącem oraz o 24,7% wyższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 10,68 zł za kg, czyli o 0,8% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,6% wyższa niż przed miesiącem i o ponad 29% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 12,46 zł za kg wagi żywej. Były one o 2,3% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 1,2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 19,3% niż przed rokiem.
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości Karolew w woj. łódzkim wraz z żoną Beatą zajmuje...
Na przełomie kwietnia i maja (od 28 kwietnia do 8 maja) odnotowano dalszy wzrost cen bydła rzeźnego. Producenci za bydło ogółem otrzymywali w tym czasie średnio 12,81 zł za kg wagi żywej, czyli o 2,5% więcej niż przed tygodniem. Jednocześnie cena ta była o 1,9% wyższa niż przed miesiącem oraz o niemal 29% niż przed rokiem.
Za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwano średnio 13,37 zł za kg. Było to o 1,7% więcej niż przed tygodniem i 4,3% niż przed miesiącem. Notowania te były jednocześnie o ponad 37% wyższe niż przed rokiem.
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące otrzymywali średnio 13,97 zł za kg. Cena ta była o 2,7% wyższa niż przed tygodniem i o 2,9% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 26,3% droższe niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 4,2% do wartości 13,83 zł za kg. Była ona o 2,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 30% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 10,74 zł za kg, czyli o 0,6% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,7% wyższa niż przed miesiącem i o ponad 31% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 12,68 zł za kg wagi żywej. Były one o 1,8% droższe niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 2,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 21,7% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ