150 tysięcy krów zostanie wybite. Wszystko przez bakterię

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
01-06-2018,14:00 Aktualizacja: 01-06-2018,13:52
A A A

Krowy mleczne w Nowej Zelandii, które miały kontakt z bakterią Mycoplasma bovis, zostaną wybite. Również te zdrowe. W sumie tamtejsze ministerstwo rolnictwa uważa, że ich liczba może wynieść 150 tysięcy.

Produkcja mleka jest wizytówką Nowej Zelandii. W lipcu ubiegłego roku pojawiła się tam bakteria Mycoplasma bovis, która powoduje choroby u bydła, dlatego tamtejsze władze weterynaryjne chcą ją możliwie jak najprędzej wyeliminować.

Władze weterynaryjne Nowej Zelandii zidentyfikowały tylko jeden szczep tej bakterii. Sądzą, że pochodzi on z tego samego źródła.

Krowy, które miały kontakt z bakterią, powinny więc bez większego problemu zostać zidentyfikowane.

pierwiastki, cielęta, wysokowydajne krowy, produkcja mleka

Wysokowydajne pierwiastki. Jak możemy je wyprodukować?

Cielęta. To od nich wszystko się zaczyna. Należy im zapewnić optymalną ilość wysokiej jakości siary, najlepiej cztery litry po urodzeniu, a następnie mleko bądź wysokiej jakości preparat mlekozastępczy oraz paszę stałą. Biegunki cieląt prowadzą do...

Krowy, które miały kontakt z bakterią, również zdrowe, mają zostać ubite. Hodowcy otrzymają za nie adekwatne rekompensaty.

Zdaniem Krajowej Federacji Rolników w Nowej Zelandii program ma szanse powodzenia, ponieważ problem ten został bardzo szybko zidentyfikowany. W innych krajach był wykrywany latami.

W Nowej Zelandii znajduje się niemal 10 milionów sztuk bydła, z czego dwie trzecie pogłowia stanowią krowy mleczne.

Wyeliminowanie bakterii Mycoplasma bovis z populacji krów mlecznych w Nowej Zelandii ma kosztować ponad 600 milionów amerykańskich.

Zakażenia Mycoplasma bovis u bydła diagnozowanie są niemal na całym świecie. Jeszcze do niedawna Nowa Zelandia była wolna od tej bakterii.

Bakteria Mycoplasma bovis powoduje głównie choroby układu oddechowego u bydła. Oprócz tego atakuje również inne narządy jak stawy, gruczoł mlekowy, narząd wzroku i słuchu, a także układ nerwowy.

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA