Nadchodzące wydarzenia

Konferencja pt. „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju” w Środzie Wielkopolskiej 2018

Data rozpoczęcia: 2018-03-14
Data zakończenia: 2018-03-14
Miejscowość: Środa Wielkopolska
Organizator: WODR w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu
Województwo: wielkopolskie
Ulica i numer: 20 Października 30

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu zapraszają 14 marca 2018 roku doradców rolniczych, rolników oraz osoby zainteresowane na konferencję pt. „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”, realizowaną w ramach Uchwały Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 2015 r. w sprawie ustanowienia Programu Wieloletniego pn.: „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”.

Konferencja odbędzie się w godz. od 10.00 do 14.00 w Ośrodku Kultury w Środzie Wielkopolskiej, ul. 20 Października 30.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Program konferencji

9.30 - 10.00 Rejestracja uczestników

10.00 - 10.15 Otwarcie konferencji: Wiesława Nowak – Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Marcin Bednarz – Starosta Średzki

10.15 - 10.45 Deficyt białka paszowego w Polsce – hodowla odmian roślin strączkowych dla zaspokojenia deficytu białka paszowego – prof. dr hab. Wojciech Święcicki, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu

10.45 - 11.15 Wpływ technologii upraw na wyniki produkcyjne i ekonomiczne uprawy łubinu, grochu i soi – prof. dr hab. Jerzy Szukała, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

11.15 - 12.00 Łubin i poekstrakcyjna śruta rzepakowa – czy te komponenty warto stosować łącznie w mieszankach dla świń – prof. dr hab. Andrzej Rutkowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

12.00 - 12.30 Przerwa kawowa

12.30 - 13.00 Rozwój produkcji i rynku rodzimych roślin strączkowych jako czynnik bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce – prof. dr hab. Michał Jerzak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

13.00 - 13.30 Wybrane aspekty rynku roślin strączkowych – dr Wojciech Mikulski

13.30 - 14.00 Dyskusja

14.00 Zakończenie konferencji