Rolnikom należy się uznanie. Żywności nie zabrakło mimo problemów

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-01-2021,13:40 Aktualizacja: 05-01-2021,14:03
A A A

2020 rok był niełatwy dla polskiego rolnictwa, głównie dla producentów mięsa, ale warunki pogodowe sprzyjały uprawom. Wzrósł eksport produktów rolnych - mówi Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR.

Ekspert zwrócił uwagę, że miniony rok pokazał, jak ważna jest samowystarczalność żywnościowa kraju. - Dzięki rolnikom nie zabrakło żywności w tym trudnym okresie i za to należy im się uznanie - powiedział.

kowr, marcin wroński, wołowina, wieprzowina, drób

Producentom mięsa w 2020 roku nie brakowało problemów

To był niełatwy rok dla producentów mięsa. Do ograniczeń w funkcjonowaniu rynku na skutek COVID-19 doszły problemy spowodowane ASF i grypą ptaków - mówi Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego KOWR. Zdaniem eksperta obie...

Pomimo obaw o uprawy rolne z powodu niedoborów wody na wiosnę, pod koniec maja sytuacja poprawiła się, a obfite opady, które miały miejsce w czerwcu i w połowie lipca pozwoliły w rezultacie na uzyskanie dobrych zbiorów.

Zbiory zbóż okazały się rekordowe i wyniosły 33,5 mln ton (+16 proc. r/r). Dobre były także zbiory owoców z drzew (+9 proc.) oraz z krzewów i plantacji jagodowych (+10 proc.).

Mniejszy (o 4 proc.) wzrost zbiorów odnotowano w przypadku warzyw gruntowych. Bardzo dobre zbiory odnotowano w uprawach roślin okopowych.

- Natomiast dużo więcej problemów mieli w tym roku producenci mięsa, głównie wieprzowiny i drobiu ze względu na ASF i grypę ptaków. Do spadków cen mięsa przyczyniła się też pandemia koronawirusa. Zamknięta została branża HoReCa, tj. restauracje, hotele, bary itp., a więc spadło zapotrzebowanie na mięso, a tym samym nastąpił spadek cen - tłumaczył Wroński.

ceny żywności, Jakub Olipra, Bank Credit Agricole, opłata cukrowa

Żywność w 2021 roku nadal będzie drożeć

Nadpodaż mięsa i globalny wzrost cen produktów zbożowych, uzależnienie plonów warzyw od pogody i wpływ blokad spowodowanych pandemią na ceny owoców - to główne czynniki warunkujące ceny żywności w tym roku. - Oczekujemy,...

Dodał, że od września 2020 r. obniżka ceny wieprzowiny była natomiast efektem wykrycia ognisk ASF w Niemczech i brakiem możliwości eksportu tego mięsa do Chin (największego odbiorcy unijnego mięsa), co skutkowało powstaniem nadwyżek tego towaru na rynku unijnym.

Branżę drobiową dodatkowo pogrążyło pojawienie się jesienią grypy ptaków. Dyrektor z KOWR zaznaczył, że obie choroby uniemożliwiają eksport do krajów poza unijnych, które nie uznają regionalizacji. Oznacza to, że wywóz mięsa do nich nie jest możliwy nawet z obszarów, na których nie występują ogniska choroby.

Mimo trudności, jakie zostały spowodowane pandemią i dotyczyły ograniczeń logistycznych w międzynarodowym handlu odnotowujemy 7 proc. wzrost polskiego eksportu żywności.

Od stycznia do października ub.r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 28,3 mld euro, o 1,8 mld euro więcej niż rok wcześniej.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj