Lubelszczyzna chmielem stoi
Chmiel krasnostawski został zarejestrowany na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. To już 153. wpis z województwa lubelskiego, które jest pod tym względem trzecie w kraju.
Lubelszczyzna jest chmielowym zagłębiem na mapie Polski. Jak podaje tamtejszy urząd marszałkowski, na powierzchni 1,5 tys. hektarów plantatorzy produkują ok. 2,3 tys. ton chmielu rocznie, czyli 87 proc. krajowych zbiorów.
![](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/65/1325/1/chmiell,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Plantatorzy chmielu liczą rekordowe straty. Wszystko przez suszę
Chmiel krasnostawski trafił na Listę Produktów Tradycyjnych. "Dlaczego krasnostawski? Ponieważ właśnie okolice Krasnegostawu znane są z wysoce sprzyjających warunków klimatycznych pod uprawę chmielu, która - co ważne - jest prowadzona metodami tradycyjnymi, a więc bez stosowania dużych ilości oprysków i nawozów. Tutaj też, w szkole rolniczej w Krasnymstawie w latach 20. XX w., otwarto pierwszą w kraju klasę kształcącą chmielarzy" - informują urzędnicy marszałka.
Chmiel krasnostawski to roślina pnąca z rodziny konopiowatych. Ma pędy wijące się na wysokość 4-6 metrów. Chmiel wykorzystuje się nie tylko do produkcji piwa, ale także leków, kosmetyków i likierów.
Dużo mniej znane są jego właściwości kulinarne (przede wszystkim młode pędy), lecznicze (napar z chmielu zwyczajnego może pozytywnie wpływać na nadpobudliwość, a także wspomagać zasypianie), a także kosmetyczne (stosowany do opóźnienia procesu starzenia się skóry).