Inspektorzy sprawdzili jakość owoców i warzyw. Wyniki zaskakują

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
05-06-2020,13:10 Aktualizacja: 05-06-2020,8:07
A A A

W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej m.in. świeżych owoców, warzyw i piwa. Teraz podała jej wyniki.

W tym okresie pod lupę trafiło 78 podmiotów działających na początkowych etapach łańcucha dystrybucji owoców i warzyw.

państwowa sieci sklepów spożywczych, artur soboń, sektor rolno-spożywczy, rynek owoców i warzyw

Rząd chce skrócić łańcuch dostaw. Będą działania na rynku owoców i warzyw

- Nie ma mowy, byśmy budowali sieć sklepów od nowa, czy robili coś niewykonalnego - mówił Artur Soboń, wiceminister Aktywów Państwowych. Zapowiedział, że planowane są natomiast synergie na rynku owoców i warzyw. Wiceszef...

Skontrolowano 501 partii, w tym głównie krajowych jabłek i warzyw korzeniowych oraz gatunków pochodzących z innych krajów (np. owoców cytrusowych, kiwi, pomidorów i papryki).

"Wymagań określonych w normach handlowych nie spełniały 3 partie (0,6 proc.). Niezgodności dotyczyły wielkości i deklarowanej klasy jakości, uszkodzeń i wad, nadmiernego zawilgocenia oraz objawów pleśni" - podaje IJHAR-S.

Ponadto zakwestionowano oznakowanie 65 partii (13 proc.). A w przypadku 28 partii (5,6 proc.) stwierdzono nieprawidłowości w dokumentach towarzyszących. Kontrolowane partie warzyw i owoców kwestionowano przede wszystkim ze względu na całkowity brak oznakowania.

Przez pierwsze 3 miesiące br. Inspekcja „prześwietliła” też 46 producentów piwa. W zakresie cech organoleptycznych w żadnej ze sprawdzanych 32 partii nie stwierdzono nieprawidłowości.

biedronka, oznakowanie owoców i warzyw, uokik, tomasz chróstny

Biedronce grozi gigantyczna kara za złe znakowanie owoców i warzyw

Wywieszki w sklepach sieci Biedronka wprowadzały w błąd co do kraju pochodzenia owoców i warzyw. Prezes UOKiK zarzuca właścicielowi sieci naruszenie zbiorowych interesów konsumentów. Urząd Ochrony Konkurencji i...
"Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 79 partiach, z czego 12 zakwestionowano (15,2 proc.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim niezgodnej z deklaracją zawartości alkoholu, ekstraktu brzeczki podstawowej i dwutlenku węgla" - informuje IJHAR-S.

Kontrolerzy przyjrzeli się również oznakowaniu piwa, co zweryfikowano w przypadku 88 partii, z czego w 35 były jakieś nieprawidłowości (39,8 proc.). Dotyczyły one m.in.:

- niewłaściwego nazewnictwa wyrobu gotowego (np. użycie określenia „świeże” dla piwa pasteryzowanego lub "pasteryzowane" dla piwa niepoddanego pasteryzacji) oraz jego składników (np. podanie nazwy słodu bez odniesienia do nazwy składnika alergennego);
- braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców;
- użycia sformułowań "tradycyjne piwo", "tradycyjna receptura" czy "produkt naturalny" przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców;
- podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości/terminie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i ilości nominalnej;
- użycia zbyt małej czcionki.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu