Dzikie pszczoły na śmieciowej diecie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-04-2019,9:00 Aktualizacja: 21-04-2019,9:31
A A A

Niektóre rośliny uważane za przyjazne pszczołom mogą negatywnie wpływać na rozwój larw owadów. Wśród roślin produkujących nieodpowiedni pyłek są m.in. lawenda, mak, słonecznik, rzepak czy kukurydza - wynika z badań dr Michała Filipiaka z UJ.

Młody organizm potrzebuje odpowiednio zbilansowanej diety. Wiemy, jak ważne jest to w przypadku dzieci. To samo dotyczy zwierząt i pszczół, których larwy potrzebują pożywienia o składzie innym, niż owady dorosłe.

Będzie nowa ustawa. Producenci rzepaku podzielą się z pszczelarzami

Jeszcze przed żniwami przyjmiemy ustawę o nowym funduszu promocji rzepaku i roślin białkowych - zapowiedział w sobotę minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że spora część tego funduszu trafi do pszczelarzy. Szef resortu...

- Warto, by wzięli to pod uwagę chociażby właściciele upraw wielkoobszarowych. W ich interesie jest dobry stan populacji pszczół - sugeruje naukowiec z Instytutu Nauk o Środowisku UJ.

Ekspert zbadał, czy jakość (wartość odżywcza) pyłku różnych gatunków roślin może wpływać na wzrost i rozwój larw dzikiej pszczoły.

Okazało się, że niektóre rośliny określane jako "nektarodajne" lub "pyłkodajne" i uważane za przyjazne pszczołom, mogą negatywnie wpływać na populacje pszczół, ograniczając wzrost i rozwój larw odżywiających się niezbilansowanym pokarmem.

W opublikowanej pracy Filipiak udowodnił, że do roślin produkujących pyłek nieodpowiednich dla dzikiej pszczoły należą m.in. lawenda, mak i gatunki z rodziny astrowatych (np. mniszek i osty) - powszechnie uważane za przyjazne pszczołom, oraz słonecznik, rzepak i kukurydza, a więc rośliny uprawne, często zajmujące duże powierzchnie jako monokultury.

Do roślin produkujących pyłek dobrej jakości zalicza się z kolei bób, dzika koniczyna, jeżyna, dziurawiec, gorczyca polna, orzech czarny oraz niektóre wierzby.

Badacz podsumowuje, że podobne wyniki uzyskano we wcześniejszej pracy, dotyczącej pszczoły miodnej. - Można więc przyjąć, że uzyskana wiedza, dotycząca jakości pyłku, dotyczy ogółu pszczół - komentuje.

Dr Filipiak informuje, że w Polsce żyje około 3 tys. gatunków roślin produkujących pyłek oraz blisko 500 gatunków pszczół mających różne wymagania pokarmowe.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu