Co wrzucamy na grilla? Inspekcja sprawdziła kiełbasy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
23-01-2020,8:10 Aktualizacja: 23-01-2020,8:16
A A A

Kiełbasy z przeznaczeniem na grilla były priorytetem dla inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (IJHAR-S) podczas przeprowadzonej w trzecim kwartale 2019 roku kontroli (objęła 125 podmiotów) przetworów mięsnych.

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 213 partii. Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano 5 partii (2,3 proc.).

kontrola jakości handlowej żywności, ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Połączenie ważnych inspekcji coraz bliżej

Projekt ustawy dotyczący połączenia Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcji Handlowej skierowany do II czytania. Posłowie wnieśli poprawki m.in. dot. znakowania żywności bez GMO. Projektowana nowelizacja ustawy...

"Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 209 partiach, z czego 63 zakwestionowano (30,1 proc.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. obecności niedeklarowanych składników, niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości tłuszczu) oraz danych w tabelach wartości odżywczej" -  przekazuje IJHAR-S w opublikowanym właśnie raporcie.

Jeśli chodzi o oznakowanie, kontrolerzy kwestionowali używanie nazw typu "swojska", "domowa", "staropolska", "smak tradycji od pokoleń" przy stosowaniu w produktach dodatków oraz przetworzonych surowców. Wytykali również niewłaściwe nazewnictwo użytych składników, np. "II wołowa" zamiast "mięso wołowe".

Inne nieprawidłowości w oznakowaniu to m.in.:

  • nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego (np. brak sposobu obróbki termicznej i stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego)
  • brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub podanie składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym
  • niewłaściwe podanie informacji o alergenach (np. wymienienie ich jedynie poza wykazem składników)
  • brak lub niewłaściwa informacja o ilościowej zawartości składników i wartości odżywczej
  • brak warunków przechowywania po otwarciu opakowania
  • nieczytelne oznakowanie (np. zbyt mały rozmiar czcionki, rozmazany tusz)

Ogółem oznakowanie zweryfikowano w przypadku 248 partii, z czego w 93 stwierdzono nieprawidłowości (37,5 proc.).
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu