Unia i Islandia liberalizują handel mięsem i produktami mleczarskimi

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-10-2015,11:35 Aktualizacja: 06-10-2015,22:21
A A A

Komisja Europejska i Islandia podpisały dwa porozumienia w sprawie dalszej liberalizacji handlu produktami rolno-spożywczymi oraz dokument w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych.

Umowy są ważnym krokiem w kierunku integracji obu rynków - informuje FAMMU/FAPA. Po wejściu w życie porozumień, ponad 95 proc. (obecnie 66,4 proc.) przetworzonych produktów rolnych i nie tylko ze Wspólnoty będzie objęte handlem bezcłowym.  

UE skorzysta również na zwiększeniu kontyngentów dla sera, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z kolei Islandia - podczas 4-letniego okresu przejściowego - uzyska dodatkowy kontyngent w eksporcie twarogu do UE (wzrost z 380 do 4 tys. ton). 1150 unijnych produktów z chronionymi oznaczeniami będzie miało ponadto w tym kraju ten sam poziom ochrony co w UE.

Wartość obrotów handlowych produktami rolno-spożywczymi między Wspólnotą a Islandią wynosi ponad 236 mln euro rocznie.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu