Polscy producenci chcą mieć unijne symbole

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
20-03-2015,12:20 Aktualizacja: 20-03-2015,12:20
A A A

Polska zajmuje 8. miejsce w Unii Europejskiej pod względem liczby zarejestrowanych pozycji w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).

Jest ich odpowiednio: 9, 19 i 9, czyli łącznie 37. Ostatnią zarejestrowaną nazwą (w 2014 r.) jest cebularz lubelski (ChOG). „Systematycznie przybywa również producentów, którzy chcą wyróżniać swoje produkty unijnym symbolem ChNP, ChOG lub GTS. W 2014 r. liczba świadectw jakości i certyfikatów zgodności, czyli dokumentów uprawniających do używania zarejestrowanych nazw, wyniosła 431, co stanowi ponad 10-procentowy wzrost w stosunku do 2013 r.” – poinformowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

To właśnie IJHAR-S oraz upoważnione przez ministra rolnictwa jednostki certyfikujące mogą przeprowadzać w Polsce kontrole zgodności ze specyfikacją produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako ChNP, ChOG lub GTS. Wyboru organu kontrolnego dokonują producenci.

Jeśli chodzi o JHARS, jego przedstawiciele w 2014 r., po przeprowadzeniu kontroli na wniosek producentów, wydali 196 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu wytwarzania produktów posiadających zarejestrowane nazwy w ChNP, ChOG, GTS ze specyfikacją. Dodatkowo w 2014 r., ważność zachowały 73 świadectwa jakości wystawione w 2013 r., 2012 r. i 2011 r. Natomiast ważność 29 świadectw jakości skończyła się w trakcie 2014 r.

JHARS podaje, że jego wojewódzkie inspektoraty w 2014 r. przeprowadziły kontrole takich produktów, jak: andruty kaliskie, bryndza podhalańska, cebularz lubelski, chleb prądnicki, jabłka łąckie, kiełbasa lisiecka, kołacz śląski, miód pitny czwórniak, miód pitny trójniak, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, olej rydzowy, oscypek, pierekaczewnik, redykołka, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, wielkopolski ser smażony.

Natomiast pięć jednostek certyfikujących (PNG Sp. z o.o., COBICO Sp. z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o., TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o., Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.) wydało 137 certyfikatów zgodności. Ich kontrole objęły następujące produkty: fasola wrzawska, jabłka grójeckie, miód kurpiowski, miód drahimski, truskawka kaszubska, wiśnia nadwiślanka.

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu