Nasze pieczarki podbijają unijny rynek. Rośnie też sprzedaż poza Wspólnotę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
02-11-2017,15:05 Aktualizacja: 02-11-2017,15:21
A A A

Od początku roku do końca września za kilogram pieczarek do konsumpcji bezpośredniej płacono średnio 5,07 zł - wynika z najnowszych danych IERiGŻ. To o 6 proc. więcej niż przed rokiem.  

Według szacunków analityków Banku BGŻ BNP Paribas blisko 70 proc. wyprodukowanych u nas pieczarek trafia za granice. Polska jest głównym ich eksporterem w Unii Europejskiej. Od stycznia do lipca wolumen wywozu wyniósł 130,2 tys. ton i był zbliżony do wyniku sprzed roku.  

pieczarki_dotacje_unia_arimr

Polska pieczarkową potęgą dzięki UE

Polska jest największym producentem pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na świecie. Osiągnięcie tak dobrej pozycji było możliwe dzięki inwestycjom ze środków UE - zaznaczył prezes grupy producentów...

Największymi odbiorcami naszych pieczarek pozostają kraje unijne, gdzie w omawianym czasie trafiło 83 proc. eksportu. Znawcy rynku podkreślają, że wywóz do Wspólnoty spadł jednak o 2 proc. do 108,9 tys. ton, ale sprzedaż pozaunijna zwiększyła się o 11 proc. do 21,3 tys. ton. Polskie pieczarki podbijają wiele rynków ze względu na atrakcyjną cenę i wysoką jakość.

Wzrost cen widoczny jest też na rynku detalicznym, gdzie średnio w pierwszych ośmiu miesiącach br., konsumenci musieli zapłacić 7,63 zł za kilogram (+2 proc. r/r). Przeciętne spożycie w kraju wyniosło przed rokiem około 2,7 kg na osobę.  

Rośnie produkcja pieczarek i w 2017 r. - według szacunku IERiGŻ - powierzchnia upraw w Polsce może wynieść 244 ha, a zbiory około 325 tys. ton. W ostatnich latach (w wytwórczości i handlu) wzrasta znaczenie również innych gatunków grzybów, m.in. z gatunku Pieprznik jadalny, kurek, z rodziny borowikowatych, a nawet trufli.
 

Poleć
Udostępnij
WAŻNE TERMINY
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu