Bor - o nim nie można zapomnieć

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | redakcja@agropolska.pl
03-12-2014,0:15 Aktualizacja: 16-01-2015,12:47
A A A

Bor jest najważniejszym mikroelementem dla buraków cukrowych i rzepaku. Dlatego rolnicy, którzy je uprawiają bezwzględnie powinni znać zasobność swoich gleb w ten składnik pokarmowy.

Podaje się, że minimalna zawartość boru przyswajalnego w glebie pod te rośliny wynosi 1,3 mg/kg s. m. gleby. 

Liczby graniczne dla boru nie są różnicowane w zależności od kategorii agronomicznej, ale są różne w zależności od odczynu (pH) gleby.

W miarę wzrostu pH gleby zawartość tego mikroelementu powinna być większa. Na podstawie analiz próbek gleby stacje chemiczno-rolnicze wyróżniają trzy klasy zawartości boru: niską, średnią i wysoką.  

Liczby graniczne do oznaczania zawartości boru przyswajalnego w glebach mineralnych (mg/kg s. m. gleby) są następujące:

pH do 4,5
Niska: do 0,8;
Średnia: 0,8-2,6;
Wysoka – od 2,6;

pH 4,6-5,5
Niska: do 1,0;
Średnia: 1,0-3,2;
Wysoka - od 3,2;

pH 5,6-6,5
Niska: do 1,3;
Średnia: 1,3-4,3;
Wysoka – od 4,3;

pH od 6,5
Niska: do 2,2;
Średnia: 2,2-7,2;
Wysoka – od 7,2;

źródło: IUNG Puławy 1989

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement