Wieprzowina coraz droższa. W czerwcu ceny poszły w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
27-07-2015,8:05 Aktualizacja: 27-07-2015,10:24
A A A

100 kilogramów mięsa klasy E kosztowało średnio we Wspólnocie 146,61 euro. To o 3,2 proc. więcej niż w maju, ale o 14,2 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem.

W czerwcu ceny najbardziej poszły w górę w Czechach (5,1 proc.), na Węgrzech (5,1 proc.), w Holandii (4,9 proc.), Rumunii (4,7 proc.), Portugalii (4,3 proc.), we Francji (4,2 proc.), w Luksemburgu (4,1 proc.), Hiszpanii (3,9 proc.), Irlandii (3,7 proc.), Austrii (3,5 proc.), Słowenii (3,4 proc.), Polsce, Niemczech i na Cyprze ( po 3,4 proc.).

półtusze, wieprzowina, ceny skupu, trzoda chlewna

W I kwartale 2015 r. ceny tusz wieprzowych były niższe

Średnia cena skupu tuszy wieprzowej w I kwartale 2015 r. była o 11 proc. niższa niż w tym samym czasie w 2014 r. Tak wynika z danych przedstawionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas posiedzenia Krajowej Rady Klasyfikacji Tusz...

Stawki spadały z kolei najszybciej na Łotwie (3,9 proc.), w Bułgarii (3,2 proc.), Finlandii (1,9 proc.) oraz w Estonii (0,7 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

W Polsce w minionym miesiącu 100 kilogramów wieprzowiny kształtowało średnio 144,29 euro, czyli 15,7 proc. poniżej ubiegłorocznej stawki i 1,6 proc. mniej od unijnej średniej.

Pod koniec czerwca i na początku lipca ceny wieprzowiny w krajach UE ponownie zaczęły lecieć w dół. Niektóre kraje (wniosek Austrii, poparty przez Danię, Węgry, Francję, oraz Belgię) wnioskowały do Komisji Europejskiej o ponowne uruchomienie programu prywatnego magazynowania mięsa, który zamknięto na początku maja. Bruksela uznała jednak, że instrument ten nie pomógł w odbudowie cen na unijnym rynku i nie powinien być nadużywany.

Wymienione państwa apelowały również do KE o rozpoczęcie rozmów z Rosją w sprawie odblokowania eksportu towarów (podroby, bekon), które nie znajdują się na liście przedłużonego do 6 sierpnia 2016 r. embarga. Bruksela stwierdziła, że obecne problemy należy bardziej łączyć z rosnącą produkcją niż z brakiem dostępu do rosyjskiego rynku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu