W poniedziałek zmniejszyła się strefa buforowa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: MRiRW
27-03-2014,13:40 Aktualizacja: 28-11-2014,13:42
A A A

Rozporządzenie Komisji Europejskiej określające nadzwyczajne środki wsparcia rynku wieprzowiny w Polsce zostało opublikowane 29 marca. W życie weszło w poniedziałek, 31 marca – poinformował resort rolnictwa.

Zgodnie z postanowieniami tego rozporządzenia producentowi rolnemu, który był lub  jest posiadaczem świń pochodzących z obszarów dotkniętych ograniczeniami weterynaryjnymi w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń, i sprzedał lub sprzeda je w okresie od 26 lutego do 30 marca 2014 r. przysługuje wsparcie finansowe.

Rekompensaty dla producentów rolnych będą przysługiwały za dostarczone do ubojni świnie z terenów, które obejmowały:

w okresie od 26 lutego do 30 marca 2014 r.:

- powiat sejneński;

- w powiecie augustowskim gminy Płaska, Lipsk i Sztabin;

- powiat sokólski;

- w powiecie białostockim gminy Czarna Białostocka, Supraśl, Zabłudów, Michałowo i Gródek;

- powiat hajnowski;

- powiat bielski;

- powiat siemiatycki;

- powiat łosicki;

- powiat bialski z miastem Biała Podlaska;

- powiat włodawski.

od 31 marca 2014 r.:

- w powiecie sejneńskim gminy Giby i Sejny z miastem Sejny;

- w powiecie augustowskim gminy Lipsk i Płaska;

- w powiecie białostockim gminy Czarna Białostocka, Gródek, Supraśl, Wasilków i Michałowo;

- w powiecie sokólskim gminy Dąbrowa Białostocka, Janów, Krynki, Kuźnica, Nowy Dwór, Sidra, Sokółka i Szudziałowo.

Wsparcie finansowe (rekompensaty) będzie udzielane do świń o masie od 50 kg oraz macior o masie od 160 kg. Ustalono je na poziomie 35,70 euro/100 kg masy tuszy. W przypadku tusz o masie powyżej 100 kg wsparcie będzie ograniczone do 35,7 euro/tuszę. W przypadku tusz poniżej 100 kg poziom wsparcia będzie odpowiednio redukowany. Producenci chcący uzyskać wsparcie powinni złożyć wnioski do Agencji Rynku Rolnego. W celu udokumentowania posiadania i sprzedaży świń wnioskodawcy są zobligowani do przedstawienia kopi:

- faktur sprzedaży świń,

- świadectw zdrowia świń i pozwoleń na przemieszczanie świń objętych fakturami,

- informacji o masie sprzedanych zwierząt.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA