Tuczniki w skupie wyraźnie drożeją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-02-2023,16:50 Aktualizacja: 13-02-2023,16:48
A A A
Ceny skupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej pną się w górę. Jest to efekt niskiej podaży świń, co wynika z ograniczenia pogłowia.
 
Spadek pogłowia trzody chlewnej w krajach Wspólnoty spowodował niską podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku. Personel skupujący musi dokonać wielu starań, aby pozyskać niezbędną ilość surowca.
 
W rezultacie w większości krajów Unii Europejskiej widoczny jest wzrost cen. W Holandii notowania tuczników wzrosły aż o 12 centów za kg, w Belgii o 9 centów, we Francji i w Austrii o 5 centów, a w Hiszpanii o 4 centy. 
 
ASF, program bioasekuracji, MRiRW, KZP-PTCH Polpig, ASF, wirus ASF, strefy objęte ograniczeniami, progam zwalczania ASF

ASF. Mniejsze wymagania bioasekuracji dla małych stad?

Ministerstwo rolnictwa rozważa możliwość stosowania przez gospodarstwa utrzymujące do 8 świń mniejszych zasad bioasekuracji. Pojawienie się w nich ogniska ASF nie skutkowałoby również wyznaczaniem wokół nich obszarów objętych...
Na dużej niemieckiej giełdzie 8 lutego tuczniki podrożały o 12 centów do poziomu 2,20 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 10,49 zł za kg. 
 
Na rynku krajowym, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, ceny skupu świń też wzrosły. Zakłady przetwórcze w ubiegłym tygodniu płaciły nawet 10,50 zł za kg klasy E. 
 
W stosunku do tygodnia poprzedniego wzrosty sięgały 70-80 groszy za kg wagi bitej ciepłej. Coraz więcej tuczarni szuka prosiąt do wstawienia, co sprzyja dynamicznemu wzrostowi ich cen.
 
Jeszcze pod koniec stycznia ceny tuczników w Polsce spadały. W dniach od 23 do 29 stycznia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena trzody chlewnej ukształtowała się na poziomie 7,17 zł za kg.
 
było to o 2% mniej niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 66% droższy niż przed rokiem. 
 
W tym czasie na rynku krajowym półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,51 zł za kg. Było to o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż miesiąc wcześniej, a także o 57% drożej niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi aktualnościami.
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu