Rynek świń upodabnia się do drobiarskiego?
Na rynku trzody chlewnej utrzymują się coraz częściej tylko najwięksi albo korporacje, które swoje zarobki opierają nie na zysku jednostkowym, ale masowym.
Rynek trzody chlewnej coraz bardziej zaczyna się koncentrować i przypominać sektor drobiarski.
Unia Europejska ze względu na wysokie standardy produkcji, a także na prowadzoną politykę klimatyczną, powoduje coraz wyższe koszty produkcji świń.

Co z unijnym eksportem wieprzowiny do Chin?
– Taka sytuacja powoduje, że jesteśmy bardzo nieodporni na zawirowania cenowe i podatni na popadanie w tarapaty finansowe ze względu na ceny skupu – mówi Bartosz Czarniak*.
W takiej sytuacji na rynku trzody chlewnej utrzymują się coraz częściej tylko najwięksi albo korporacje, które swoje zarobki opierają nie na zysku jednostkowym, ale masowym.
– Tak dzieje się w drobiarstwie. Na jednym kurczaku producent zarabia np. 1 zł, dlatego utrzymuje w kurnikach kilka, kilkanaście tysięcy sztuk, aby móc zwielokrotnić swój dochód – zauważa Czarniak dodając:
– Podobnie zaczyna dziać się w branży trzody chlewnej, co wypycha na margines gospodarstwa rodzinne. Według mnie będzie to dla Europy gorsze, aniżeli upadek polityki klimatycznej.
* Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
-
Od tuczu świń do stołu
-
Prowadzą cykl zamknięty i wdrażają zieloną transformację
-
Zadbał o komfort loch
-
ASF w Zachodniopomorskiem. Wirus wykryty w małym stadzie
-
Polska też ma swoją giełdę tuczników
-
Tuczniki na VEZG 13 sierpnia. Czy cena po miesiącu ulegnie zmianie?
-
Ognisko ASF u świń wybuchło po raz 11. Tym razem na zachodzie Polski
-
Główny lekarz weterynarii: ogniska ASF u świń związane z wirusem u dzików
-
6. ognisko ASF na Lubelszczyźnie. Wiemy, jak duże było stado
-
ASF w Polsce: brak woli współpracy politycznej kosztem hodowców
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 4/2025
-Dobrze żywić, znaczy kontrolować
-Co się dzieje w świńskim świecie?
-Polska też ma swoją giełdę tuczników
Hoduj z głową bydło 4/2025
-Zwalczanie mastitis w wielkotowarowych stadach
-Bolusy wapniowe w prewencji hipokalcemii?
-Żywienie latem. Ograniczmy ten stres.
-
11-08-2025,10:05
Azja ratunkiem i wielką szansą polskiego i europejskiego mleczarstwa
-
29-07-2025,10:00
Zaprezentowali zrobotyzowaną oborę dla 150 krów mlecznych
-
24-07-2025,8:25
VII Lubuska Konferencja Bydła Mięsnego. Wiedza i praktyka. Galeria zdjęć
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-06-2025,14:30
Mleczna Gala 2025 za nami
-
17-06-2025,10:35
Najnowocześniejsza wytwórnia pasz Agri Plusa już pracuje
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku