Produkcja warchlaków to jego specjalność

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-03-2020,11:00 Aktualizacja: 21-03-2020,21:25
A A A
Hodowca posiada 70 loch oraz 15 loszek remontowych. Produkuje on warchlaki w cyklu zamkniętym i w ciągu roku sprzedaje około 600 zwierząt. 
 
Krystian Reich wraz z partnerką Anną prowadzą czteropokoleniowe gospodarstwo rodzinne położone w miejscowości Wonna w woj. warmińsko-mazurskim. 
 
Ich stado podstawowe liczy 70 loch podzielonych na 7 grup produkcyjnych. W każdej z nich znajduje się od 8 do 12 samic.
 
Lochy po odsadzeniu prosiąt trafiają do indywidualnych sektorów krycia, gdzie są utrzymywane na betonowych rusztach. 
 
tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna, warchlaki, koronawirus

Koronawirus ograniczył wzrost cen na rynku trzody chlewnej

Rosnące ceny tuczników i warchlaków zostały ograniczone w wyniku rozprzestrzeniającego się koronawirusa. W Niemczech notowania żywca wieprzowego dużej giełdy zanotowały spadek o 6 centów za kilogram tuszy.   Ceny...
Ruje są stymulowane za pomocą światła oraz knura tzw. szukarka i występują u samic między 5 a 7 dniem po odsadzeniu. 
 
Wówczas przez 2 dnia zwierzęta dostają glukozę, koncentrat rybny zawierający 30 proc. białka i elektrolity. 
 
Dodatkowa energia zwiększa liczbę owulujących komórek jajowych, co przekłada się na większą liczebność miotów.
 
Pokryte samice pozostają w kojcach indywidualnych przez kolejne 30 dnia. Następnie trafiają do sektora grupowego, a między 95 a 105 dniem ciąży do sektora porodowego.
 
Hodowca stopniowo wprowadza im paszę dla loch karmiących. Na 3 dni przed planowanym porodem zmniejsza im dawkę paszy, a w dniu wyproszenia całkowicie zabiera mieszankę treściwą i podaje dawkę zawierającą otręby pszenne z dodatkiem soli glauberskiej oraz wody, co ma wspomagać pracę jelit. 
 
Lochy proszą się w ciągu 2-3 dni. Prosięta są oczyszczane ze śluzu i obsypywane proszkiem do suchej dezynfekcji.
 
Koronawirus, COVID-19, żywiec wieprzowy, żywność, mięso, wieprzowina, KZP-PTCH POLPIG, trzoda chlewna, mięso wieprzowe

Mięsa nie zabraknie. Produkcja wieprzowiny bez zakłóceń

Żywność, a szczególnie mięso, w ostatnich dniach bardzo szybko znika ze sklepowych półek. Polacy boją się, że wkrótce może jej zabraknąć. Hodowcy i producenci trzody chlewnej jednak uspokajają, że tak się nie stanie. "W...
Następnie prosięta są umieszczane pod promiennikami podczerwieni. Są one dopuszczane do matki dopiero po zakończeniu porodu.
 
Dzięki temu wszystkie sztuki wypijają podobną ilość siary i dlatego mają równy start. Gospodarz w razie konieczności przeprowadza meblowanie miotów. Dzięki temu może odchować więcej prosiąt i zwiększa szanse na przeżycie słabszych osobników. 
 
W 10 dniu po porodzie lochy wraz ze swoimi miotami są przenoszone do kojców typu duńskiego, gdzie są utrzymywane na płytkiej ściółce. 
 
W jednym takim zestawie boksów znajdują się trzy oddzielne klatki. W skrajnych, zewnętrznych są utrzymywane lochy, a między nimi jest kojec przedzielony na pół, w którym przebywają prosięta. 
 
Młode w 12 dniu życia dostają szczepionkę, która ma zabezpieczyć je przeciwko kokcydiozie oraz mykoplazmowemu zapaleniu płuc. Po ukończeniu 3 tyg. życia dostają drugą dawkę szczepionki przeciwko mykoplaźmie oraz dodatkowo przeciwko cirkowirozie. Ich odsadzenie przypada między 28 a 35 dniem życia przy wadze 6,5-8,5 kg.
 
koronawirus, ASF, konserwy, trzoda chlewna, strefy ASF

Koronawirus spowodował wzrost popytu na konserwy

Obecnie w Polsce przebywa już 15 pacjentów, u których potwierdzono zakażenie koronawirusem. Rozprzestrzenianie się wirusa spowodowało wzrost popytu na konserwy mięsne.    Ministerstwo Zdrowia potwierdziło wystąpienie 15...
Prosięta są żywione na mokro, co rekompensuje im stratę mleka od matki. Rano i wieczorem dostają do koryta dawkę, która zawiera kilka pomieszanych prestarterów oraz preparat mlekozastępczy.
 
Są żywione w ten sposób przez 10-14 dni, po czym trafiają do odchowalni. Zwierzęta uzyskują masę 30 kg w wieku 8-10 tyg. 
 
Hodowca grupuje je w partie po 50 sztuk i sprzedaje. W ciągu roku na rynek trafia około 600 warchlaków.
 
W gospodarstwie znajduje się także tuczarnia, do której trafiają zwierzęta o średniej masie 30 kg.
 
- W ciągu roku oferuję ponad 900 tuczników w średniej wadze 120 kg. Sprzedaję je do lokalnych zakładów w partiach po 50 sztuk - Krystian Reich.
 
Jak zdradził hodowca w jego planach na przyszłość jest wybudowanie kolejnej chlewni i zwiększenie wielkości stada podstawowego do 200 loch.
 
  • Więcej informacji na temat gospodarstwa można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" (2/2020) ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA